Ingenieurs van het DAISY-project ontwikkelen baanbrekende sensortechnologie die breed toepasbaar is. Een multidisciplinair team van specialisten sleutelt bij Thales in Twente aan een nieuwe generatie compacte radarsensoren.
Wie wil zien wat er in zijn omgeving gebeurt, heeft bovenal goede ogen nodig. Of eigenlijk: goede sensoren. Kijken met je ogen is in de wereld van moderne technologie immers al decennia lang achterhaald. De toekomst ligt in steeds nauwkeurigere waarnemingen, met steeds betere sensoren.
Een van de opties voor nauwkeurige waarnemingen is radar. ‘Een radarsysteem heeft bepaalde voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een camerasysteem’, zegt Simon van den Berg van hightech bedrijf Thales, gevestigd in het Twentse Hengelo. ‘Stel dat je op een festival grote groepen mensen in de gaten wil houden om te zien of er iets aan de hand is. Dan kan dat goed met camera’s. Maar als het weer slechter wordt, of het is nacht, dan is het wel heel fijn om ook radarsystemen te hebben.’
AI-assistent kan 113-hulpverlening ondersteunen
Dataspecialist Salim Salmi maakte een AI-tool die 113-hulpverleners ondersteunt.
Dergelijke radarsystemen hebben een lange ontwikkeling doorgemaakt sinds het eerste operationele gebruik begin vorige eeuw. Radars hebben niet meer de clichématige draaiende schotelantennes, maar werken met een raster van kleine antennes, die samen de radarbundels kunnen maken. Van den Berg is bij Thales groepsleider van de onderzoeksgroep antennes. ‘Wij ontwikkelen efficiënte manieren om de overdracht van radarsignalen tussen de lucht en de elektronica in de radarsystemen te regelen’, zegt hij.
Het doel is om de techniek compacter en daardoor goedkoper te maken zodat deze breed toegepast kan worden – van gebruik in defensie en veiligheidstoepassingen tot bijvoorbeeld een weerradar. Die ontwikkeling gebeurt in het zogeheten DAISY-project, een project waarin Thales samenwerkt met andere hightech bedrijven uit Twente (zie kader). ‘We willen een module bouwen van slechts een kubieke centimeter. De module bevat de complete zend- en ontvangstmodule, plus de antenne.’ De groep begon met die missie op 1 januari 2012.
Nu, 2,5 jaar later, hebben zij al de eerste zend/ontvangstmodules getest. Dat is bijzonder snel, wanneer je bedenkt dat het consortium alleen begon met een idee en een tekening. ‘Alles van het IC-ontwerp, het besturingsconcept, het opbouwen, het verpakken in dat kleine volume, dat is allemaal binnen 2,5 jaar gelukt’, zegt Van den Berg. ‘Hiermee zetten we echt iets unieks neer, een product dat nergens anders in de wereld te krijgen is.’ Van den Berg is bijzonder enthousiast over zijn werk bij het Twentse Thales. Dat komt door de bedrijfssfeer, die hij omschrijft als ‘nuchter, no-nonsense, en met een platte organisatie’, maar ook door de andere hightech ondernemingen in Twente. ‘Die samenwerking met verschillende bedrijven maakt het werk hier extra interessant.’
Bovendien is voor het DAISY-project, en het andere werk bij Thales, een multidisciplinaire mix aan expertises nodig. ‘We werken met alles van elektrotechnici, wiskundigen die zich met algoritmes BRON bezighouden, tot mechanisch ontwerpers die de constructies in elkaar zetten’, zegt Van den Berg. ‘Het spanningsveld tussen al die disciplines maakt dit werk zo interessant.’ Hij blijft zijn werk zelfs na elf jaar bij Thales nog altijd uitdagend vinden, en heeft geen moment spijt dat hij na zijn opleiding en promotie aan de TU Delft naar Twente trok om in die hightech regio carrière te maken. ‘Wij werken bijvoorbeeld aan een update van het radarsysteem voor de Nederlandse fregatten. Daarmee willen we op duizend kilometer afstand nog dingen kunnen detecteren. Dat soort uitdagingen kun je hier verwachten.’
Kom naar de New Scientist University in het hightech park Twente
Ben jij een young professional en lijkt het je interessant om te werken in hightech Twente? Thales en andere Twentse hightech bedrijven hebben nu en in de toekomst veel vraag naar hoogopgeleid technisch personeel. Dit is je kans om persoonlijk in
contact te komen met een van die bedrijven! Speciaal voor lezers van New Scientist hebben zij een uniek programma samengesteld, waarbij je direct in contact kunt komen met de mensen die jouw toekomstige carrière kunnen vormgeven. Kom dus kijken, ook als je nog helemaal niet zeker weet of je in Twente zou willen werken. Toegang tot deze bijzondere New Scientist University is gratis!
Programma
Tijd: 14.00 – 17.00 uur
Locatie: High Tech Systems Park, Thales, Hengelo
14.00 – 14.30 uur ontvangst koffie/thee
14.30 – 14.40 uur opening door Thales
14.40 – 15.30 uur Talenten van drie Twentse bedrijven aan het woord over werken in High Tech Systems & Materials
15.30 – 17.00 uur Persoonlijke en interactieve kennismaking met het High Tech Systems Park en de arbeidsmogelijkheden bij de drie bedrijven.
Lees verder: