Opgelucht haalden de medewerkers van ESA adem toen ze te horen kregen dat de missie om Rosetta in een baan om komeet 67P/C-G gelukt was. Marieke Baan hield ons via haar liveblog op de hoogte van wat er achter de schermen gebeurde rond ruimtesonde Rosetta. New Scientist sprak haar en vroeg naar haar persoonlijke ervaringen van de gebeurtenissen in ESA’s vluchtleidingscentrum ESOC in Darmstadt.

Marieke Baan
Marieke Baan

Hoe was het om in het vluchtleidingscentrum aanwezig te zijn?

Het was daar vooral ontzettend druk. ’s Ochtends zat de zaal al helemaal vol met zowel pers als genodigden. Ik denk dat er wel 400 of 500 mensen in de zaal aanwezig waren. Iedereen voelde zich heel betrokken bij de Rosetta-missie, dat was leuk om te zien.

Thomas Hertog werkte samen met Stephen Hawking en onderzoekt de oerknal
LEES OOK

Thomas Hertog werkte samen met Stephen Hawking en onderzoekt de oerknal

Tijd en natuurwetten zijn voortgekomen uit de oerknal, in een chaotisch proces van toevalligheden, zegt theoretisch natuurkun ...

Vond je het spannend?

Ik werk niet bij ESA, dus ik was als buitenstaander lang niet zo gespannen als de ESA-mensen die al jaren bezig zijn met het project. Ik was eigenlijk vooral bezig om een plek te vinden waar ik kon typen en waar ook een stopcontact was. Uiteindelijk kwam ik aan de social media-tafel terecht. Dat was wel echt het hol van de leeuw. Aan die tafel werden alle ins en outs gedeeld op Facebook en Twitter.

Was de spanning onder de ESA-medewerkers en andere genodigden voelbaar?

Jazeker. Zelf zat ik achterin de zaal aan een tafel. In de zaal was het doodstil. Alleen wat mensen van de tv waren nog wat aan het kletsen. Je kunt wel zeggen dat de spanning in de zaal om te snijden was. Vooral toen ze moesten wachten op het radiosignaal van Rosetta was het spannend. Om 11.00 uur moest duidelijk worden of Rosetta goed in zijn baan om de komeet was terechtgekomen. Rosetta bevindt zich op een afstand van 405 miljoen kilometer van de aarde. Daardoor duurde het ongeveer 23 minuten voordat het signaal in het vluchtleidingscentrum arriveerde.

Toen het uiteindelijk aankwam en de mensen duidelijkheid kregen dat de missie geslaagd was, waren de ESA-mensen voorin de zaal echt heel blij. Die vielen elkaar gewoon in de armen. Dat was mooi om te zien.

Wat gebeurde er daarna? Was het toen afgelopen?

’s Middags was er nog een persconferentie, die net als het officiële programma heel drukbezocht was. Daar gingen de ESA-medewerkers vooral in op de wetenschap achter de Rosetta-missie. Het is natuurlijk een spannende missie omdat het de eerste keer is dat een door mensen gemaakt ruimtevaartuigje zo dicht bij een komeet zo langdurig onderzoek gaat doen. Maar het is ook een belangrijke missie. Kometen zijn de maagdelijke en onbedorven overblijfselen uit de begintijd van ons zonnestelsel. Hebben kometen water en organische moleculen op aarde gebracht? Rosetta gaat daar antwoorden op geven die er nu nog niet zijn. De geweldige close-up-foto’s die Rosetta tijdens de persconferentie naar de aarde stuurde, waren toch wel het hoogtepunt van de middag.

Is al bekend wanneer de lander van Rosetta op de komeet gaat landen?

Waarschijnlijk gaat Philae op 11 of 12 november dit jaar landen op de komeet, maar eerst moet ESA nog wat dingen uitzoeken. Zo wordt het zwaartekrachtsveld gedetailleerd in kaart gebracht en wordt de hele komeet doorgelicht. Ze gaan eerst gegevens verzamelen over het oppervlak van de komeet: war bestaat de bodem uit, waar is het veilig om te landen, en waar is de lichtinval goed. Het is op de komeet heel donker, omdat die 555 miljoen kilometer afstand van de zon staat. Daarom is het belangrijk om een landingsplek te vinden die zowel veilig is als voldoende zonlicht opvangt voor de zonnecollectoren. Als dat allemaal rond is gaat ESA half september een voorlopige landingsplek bekendmaken. Hetzelfde doen ze half oktober met de uiteindelijke datum waarop Rosetta Philae op de komeet gaat laten landen.

Ga je verslag maken van deze volgende gebeurtenis?

Als ESA dan, net als deze keer, zo’n grote meeting organiseert voor de pers en ander genodigden, dan kijk ik daar zeker naar uit.

Uiteraard kwam het nieuws van Rosetta’s succesvolle missie langs op het journaal. Hier kun je bekijken wat het NOS journaal gisteravond van 20.00 uur te zeggen had (vanaf minuut 20.03) over Rosetta.

Lees ook: