Perth (AU) – Wetenschappers passen het portret van 'de vroege Aarde' aan door het verhaal te lezen van het oudst bekende stukje steen ter wereld.
De oorzaak van deze verwarring rond de geschiedenis van de aarde is een minuscuul stukje zirkoon, een mineralensoort waarmee geologen vaak de leeftijd van rots of steen bepalen. Professor S. Wilde, van de Technische Universiteit in Perth, vond het mineraal in het westen van Australië en dateerde het op een leeftijd van ongeveer 4,4 miljard jaar.Het oudst bekende stukje aarde.
De vondst verandert het verhaal over hoe de aarde, ongeveer 100 miljoen jaar na haar ontstaan, eruit zou hebben gezien. Onderzoek aan het mineraal wees namelijk uit dat de gemiddelde temperatuur in die tijd veel lager was dan wetenschappers eigenlijk dachten. Dit betekent dat er wellicht eerder (dan wetenschappers tot nu toe aannamen) leven op aarde mogelijk was.
Theorieën over de ontwikkeling van de aarde, eerder gebaseerd op jongere vondsten, blijken niet helemaal te kloppen. Tot voor kort waren wetenschappers nog van mening dat ruim 4 miljard jaar geleden de aarde een wereld was van onstuimige magma-oceanen.&mmp;lt;BR> Het stukje zirkoon gaf aanleiding tot een nieuwe schets: die van een aarde met lage temperaturen en oceanen van water. Ook levert het een bewijs voor een wereld waar aardkorsten ontstonden en continenten vorm kregen. Dit zijn allemaal eigenschappen die leven op aarde mogelijk maken.
Ellen Althuizen
Winkelwagen
Sluiten
nog geen producten aanwezig
Subtotaal | € 0,00 |
Totaal | € 0,00 |