Met een geavanceerde versie van de technologie achter dvd’s en blu-rays kan veel meer data worden opgeslagen dan voorheen – al duurt dat wel even.
Een nieuwe methode om met lasers data op glas te schrijven maakt het mogelijk om 500 terabyte op een enkele optische schijf op te slaan. Het schrijven duurt alleen zo lang, dat de toepassingen waarschijnlijk beperkt zullen zijn.
De methode gebruikt dezelfde technologie als bestaande optische opslagmedia, maar kan 10.000 keer zoveel data opslaan als blu-rayschijven. Hier komt een laser bij kijken die elke femtoseconde – een biljardste van een seconde – pulsen uitzendt die kleine gaatjes in het glas etsen.
Heersen zwermen killerdrones straks over het slagveld?
Een luchtruim gevuld door kunstmatig intelligente killerdrones, die autonoom bepalen wie blijft leven en wie zal sterven. Hoe waarschijnlijk is dat?
Vijf dimensies
Yuhao Lei, promovendus in de opto-electronica aan de Universiteit van Southampton in het Verenigd Koninkrijk, en zijn collega’s noemen de nieuwe methode ‘vijfdimensionale optische dataopslag’. De methode gebruikt twee optische dimensies, gebaseerd op de polarisatie en intensiteit van licht, naast de gebruikelijke drie ruimtelijke dimensies.
Het lukte de onderzoekers in een experiment om 6 gigabyte op een glazen vierkant van zo’n 6,5 vierkante centimeter te schrijven. Ze konden de data teruglezen met een nauwkeurigheid van tussen de 96,3 en 99,5 procent, wat 100 procent had kunnen zijn als ze een algoritme voor foutcorrectie hadden gebruikt, zegt Lei.
Sneller opslaan
‘Onze grootste uitdaging was de opslagsnelheid’, zegt hij, aangezien de onderzoekers maar 225 kilobyte per seconde konden opslaan. Dat betekent dat 6 gigabyte zo’n 6 uur zou duren. ‘We slaan op dit moment niet parallel op (waarbij meerdere lasers op het materiaal schrijven, red.). We proberen dat te verbeteren.’
‘Deze dataopslag is heel duurzaam en bestand tegen hoge temperaturen, wat betekent dat die bijna het eeuwige leven heeft’, zegt teamlid Peter Kazansky, hoogleraar opto-electronica aan de Universiteit van Southampton.
Met kleine aanpassingen kan de opslagsnelheid vier keer zo snel worden, zegt Kazansky – al zou dat volgens hem wel de kans op fouten significant kunnen vergroten. Het einddoel is een opslagmethode voor nationale archieven te ontwikkelen, zegt Lei.
‘Het is geweldig om de grote verbeteringen in opslagsnelheid en algemene prestaties van deze opslagtechnologie onder laboratoriumomstandigheden te zien die in slechts enkele jaren gemaakt zijn’, zegt Ben Fino-Radin, oprichter van het New Yorkse archiveringsbedrijf Small Data Industries. Hij doelt hiermee op de verbetering van de techniek van een factor 75 ten opzichte van 2017. Toen kon er slechts drie kilobyte per seconde mee opgeslagen worden. ‘Het blijft onduidelijk welke praktische rol 5D-glasopslag in de toekomst kan spelen.’