Niet alleen het eigen immuunsysteem, maar ook dat van een ander kan worden ingezet om kanker te bestrijden.
Immunotherapie als kankerbehandeling is een stap dichterbij. Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut en de universiteit van Oslo hebben aangetoond dat andermans immuuncellen kunnen worden gebruikt om tumoren te herkennen en te bestrijden. Het resultaat is gepubliceerd in Science.
De laatste jaren boeken kankeronderzoekers veel resultaat op het gebied van immunotherapie: een behandelvorm waarbij het eigen immuunsysteem van de patiënt wordt aangezet de kankercellen te bevechten. Het immuunsysteem is daar echter niet altijd toe in staat. Een mogelijke oorzaak daarvan is dat het systeem de kankercellen niet herkent.
Wat is het geheim achter het succes van de wereldtop? ‘Luie toppers bestaan niet in het zwemmen’
Bewegingswetenschapper Aylin Post volgde vijf jaar lang zwemtalenten op weg naar de top. Ze analyseerde miljoenen zwemtijden ...
Bestrijden
Om het immuunsysteem te helpen tumoren te herkennen, voegden de onderzoekers gemuteerd DNA van kankercellen toe aan immuuncellen van gezonde donoren. De gezonde immuuncellen – T-cellen, in dit geval – gingen de strijd aan met de kankercellen. Vervolgens plaatsten de onderzoekers de actieve delen van deze T-cellen in immuuncellen van kankerpatiënten. Daarop bleek het eigen immuunsysteem van de patiënt de kankercellen te herkennen en bestrijden.
Herkennen
Het onderzoek laat zien dat het mogelijk is om het lichaam via andermans immuuncellen kankercellen te laten herkennen. De onderzoekers benadrukken echter dat meer studies nodig zijn voordat patiënten van deze behandelvorm kunnen profiteren.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees verder: