Op vakantie naar Mars?
Heb je al vakantieplannen? Misschien gaat je volgende reis niet naar Azië of Zuid-Amerika, maar naar Mars, de rode planeet.
De laatste jaren pakken commerciële bedrijven een steeds nadrukkelijkere rol in de wereld van de bemande ruimtevaart. Mensen de ruimte inslingeren spreekt tot de verbeelding, maar is duur en gevaarlijk, en de budgetten bij traditionele overheidsinstellingen zoals NASA en ESA slinken.
Commerciële bedrijven doen op dit moment al dienst als vrachtleverancier voor bijvoorbeeld het internationale ruimtestation ISS. En hoewel daar soms nog weleens wat mis wil gaan – zoals die gênante episode waarbij het ruimtevaarttuig Cygnus niet wilde koppelen aan het ISS – pakken commerciële partijen een steeds nadrukkelijkere rol.
Ruimtetoerisme
Ruimtetoerisme wint bovendien aan populariteit. Bedrijven zoals Virgin Galactic en SpaceX werken aan plannen om met groepen toeristen de dampkring te verlaten. Die laatste partij hoopt commerciële ruimtevaart bijvoorbeeld goedkoper te maken door herbruikbare raketten te bouwen, al gaat dat zoals vaker in de ruimtevaart nog wel met het nodige vallen en opstaan. Zo ‘landde’ in januari een herbruikbare raket van SpaceX nog iets te hard op de landingsplek op zijn boot – met spectaculaire gevolgen. Een tweede poging in april ging al iets beter, maar eindigde opnieuw in een kapotte raket. Een derde poging staat voor aanstaande juni op het programma.
Mars One
Toch blijft het vizier van dit soort ruimtepioniers stevig op de toekomst gericht. SpaceX-baas Elon Musk wil niet alleen reizen naar Mars, maar wil het liefste zelfs miljoenen mensen op de rode planeet vestigen. Het Inspiration Mars initiatief wil toeristen in 2018 of 2021 meenemen op een fly-by langs Mars (zonder te landen, dus). En het Nederlandse Mars One-project droomt hardop van een eerste bemande missie naar de rode planeet, waarbij de eerste mensen in 2027 voet op de grond zullen zetten. Ongelofelijk? Zeker. Maar Mars One heeft niet de minste ambassadeurs. Nobelprijswinnaar Gerart ‘t Hooft is bijvoorbeeld één van de supporters.
‘Al sinds het Apollo-programma droom ik van nederzettingen op andere planeten’ , zei hij in een interview met New Scientist. ‘Natuurlijk besef ik als wetenschapper heel goed dat je beter slimme robots kunt sturen wanneer je meer wilt leren over andere planeten. Maar bij dit project gaat het erom of we kunnen overleven in een nieuwe omgeving, in een kleine gemeenschap met een micro-ecosysteem, waar we ons eigen voedsel kweken en alles opnieuw opbouwen. In zekere zin is dat vergelijkbaar met wat menselijke verkenners deden in de prehistorie.’
Blijf op de hoogte
Hoewel je eerste bezoek aan camping Mars volgend jaar dus nog wel niet op het programma zal staan, zijn onze dromen van de rode planeet absoluut niet gebaseerd op gebakken lucht. New Scientist houdt u van deze, en alle andere spannende ontwikkelingen op het gebied van wetenschap en technologie op de hoogte. Nooit meer iets missen? Neem dan snel een abonnement en wees altijd op de hoogte!
Nog veel meer Mars:
- Lees alles over Mars in ons online Mars-dossier
- Mars One missie is twee jaar vertraagd
- Mars, de rode planeet, is blauw
- Marsrover Opportunity maakt prachtige foto vanaf kraterrand
- Reizen naar Mars is mogenlijk levensgevaarlijk
- Sondes Maven en Mangalyaan bereiken Mars
- Marsmeteoriet bevatte mogelijk leven