Exclusieve lezersreis naar adembenemend IJsland

New Scientist organiseert een exclusieve 10-daagse lezersreis naar het geologische wonder IJsland. Onder inhoudelijke begeleiding van hydrogeoloog Roel Dijksma duikt u diep in de geologie, hydrologie en meteorologie van dit adembenemende eiland.

Tijdens deze unieke rondreis nemen we u mee langs vulkanische gebieden, spectaculaire rivieren en andere hoogtepunten die zelfs de meest ervaren reizigers in vervoering brengen. De soms buitenaards aandoende natuur geven u gegarandeerd een blik op een andere wereld. Door de deskundige begeleiding wordt u niet alleen meegenomen langs deze visuele pracht. U krijgt ook uitgebreid inzicht in de processen achter borrelende moddermeren, bouwwerken van basaltsteen en kleurrijke mineraalexplosies.

De reis zal inhoudelijk worden geleid door hydrogeoloog Roel Dijksma. Wetenschapscommunicator Marieke Baan gaat mee als organisatorisch begeleidster. Zij leidde reeds meerdere reizen van New Scientist, onder andere naar Chili en Zuid-Afrika.

Wilt u deze reis boeken, of op de hoogte worden gehouden? Dat kan via de website van reisorganisatie Labrys.

Ga met ons mee op een visuele safari langs de bijzonderste plekjes die dit prachtige land te bieden heeft.

PROGRAMMA

Dag 1 |maandag 26 augustus

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Reykjavík. We beginnen onze reis met een bezoek aan een de befaamde geothermische spa Blue Lagoon (entree niet inbegrepen). Via het hete bronnengebied Krysuvík en het Meer van Kleifarvatn, met fraaie tufformaties, rijden we naar Selfoss, waar de Ölfusá en de Đjórsá enorme hoeveelheden smeltwater, grondwater, regenwater en steengruis afvoeren richting zee.

Aansluitend nemen we de zuidelijke kustroute. Deze leidt dwars over de Mid-Atlantische Rug, een spreidingsrug met veel geothermische activiteit zoals kolkende heetwaterbronnen en vulkanische gassen. Dit gebergte strekt zich uit onder de Atlantische Oceaan. Het vormt de scheiding van de Euraziatische en de Noord-Atlantische continentale platen. IJsland is een van de weinige delen boven zeeniveau doordat juist op deze plek ook nog eens een grote mantelpluim lava uit de aardmantel naar boven stuwt.

Eén overnachting in Hella.

Dag 2 | dinsdag 27 augustus

We starten met een rit over oude en jonge lavavelden richting het oosten. De eerste stop is aan de voet van de Eyjafjallajökull bij de Seljalandsfoss. De eruptie van de vulkaan onder de Eyjafjallajökull legde in 2010 het vliegverkeer in Europa plat. We hebben zicht op de gitzwarte rivier de Markarfljót. Deze was tijdens de eruptie alleen in toom te houden door een flink deel van de weg te verwijderen.

We rijden verder door een adembenemend en groen landschap. Beschut tegen gure winden door de gletsjers Eyjafjallajökull en Myrdalsjökull heeft zich hier een geheel eigen flora ontwikkeld. Bij Skogafoss, aan de voet van de Eyjafjallajökull en Myrdalsjökull, maken we tijdens een wandeling kennis met de hoogvlakte die het water levert voor deze hoge waterval. Vervolgens gaan we verder naar de Solheimajökull, een lange gletsjertong van de Mýrdalsjökull. Aan het eind van de dag bereiken we Reynir bij Vík, waar boven zwarte lavastranden op de hoge kliffen veel zeevogels nestelen.

Eén overnachting in Reynisfjara.

Spuwende geiser op IJsland

Dag 3 | woensdag 28 augustus

Via Mýrdalsandur, een enorme spoelzandvlakte, komen we bij Eldhraun, een uitgestrekt gebied dat volledig is overstroomd met lava tijdens de eruptie van de Lakagigar-spleet in 1784. Een dikke laag mos maakt dit landschap sprookjesachtig. Langs de adembenemende Fjadrágljúfur-kloof en de Skeiðarársandur bereiken we het nationale park Skaftafell. Het park met zijn rijke vegetatie en ontelbare riviertjes is gelegen tussen de gletsjertongen van het machtige massief van de Vatnajökull. We maken een wandeling over de Skaftafellsheiði naar de Svartifoss en hebben een geweldig uitzicht op de hoogste vulkaan van IJsland, de Öræfajökull, de vijftien kilometer brede gletsjertong Skeiðarárjökull en de enorm uitgestrekte spoelzandvlakte van Skeiðarársandur.

In het gletsjermeer Jökulsárlón drijven veelvormige ijsbergen, soms dooraderd met vulkanisch stof en gruis. Door de ijsbrokken in witte en zachtblauwe tinten kreeg het zwarte strand de bijnaam Diamond Beach. We maken een tocht met een boot tussen de ijsbergen en zeehonden.

Tot slot bereiken we Höfn, onze volgende pleisterplaats.

Dag 4 | donderdag 29 augustus

We gaan noordwaarts naar Egilsstaðir langs de fjorden van Oost-IJsland. Dit is geologisch een van de oudste delen van IJsland, met Tertiaire gesteenten tot twintig miljoen jaar oud. Het boeiende landschap wordt bepaald door een uitzonderlijke combinatie van vulkanologische en glaciale verschijnselen zoals vulkanen onder gletsjerijs, spleeterupties en pseudovulkanen. Onderweg passeren we diverse plaatsjes die getuigen van banden met Duitsland en Frankrijk. Na de rit door de woeste en lege landschappen stoppen we bij de Lagarfjót, ofwel het langgerekte meer, voor een wandeling door een spectaculaire kloof naar de Litlanesfoss en Hengifoss. Daarna bezoeken we het enorme stuwmeer Hálslón en de Kárahnúkur-dam. We overnachten in Egilsstaðir.

Dag 5 | vrijdag 30 augustus

We vervolgen onze reis langs de hoofdweg, maar verlaten deze al snel voor een zandweg en die voert door een soort maandlandschap waar zelfs geen mos wil groeien. We stoppen bij Möðrudalur, de hoogstgelegen boerderij van IJsland. We hebben daar een prachtig uitzicht op de grootste tafelberg van IJsland: de Herðubreið.

We rijden door langs relatief jonge lavavelden naar Hverfell, een geothermische vlakte vol met fumarolen en solfataren. Daarna beklimmen we de kleine jonge vulkaan Hverfjall die een geweldig uitzicht geeft over de spreidingsrug en het Mývatn-meer. Het landschap rondom dit meer is vulkanisch zeer actief en wordt door geologen dan ook intensief bestudeerd. Overal in het grasland zijn borrelende zwavelbronnen, dampende modderpoelen en imponerende lavaformaties. Er is een exceptioneel rijk vogelleven, met vele soorten eenden, waadvogels en kuifduikers. De zuidzijde van het meer, met speudokraters als de Skútastadir, is landschappelijk heel anders.

Vervolgens gaan we naar Krafla, waar in 1980 een grote spleeteruptie heeft plaatsgevonden. We overnachten in Reykjalið.

Wilt u deze reis boeken, of op de hoogte worden gehouden? Dat kan via de website van reisorganisatie Labrys.

Waterval IJsland

Dag 6 | zaterdag 31 augustus

Bij de ruige en groezelige Dettifoss staan we oog in oog met het geweld van Europa’s grootste waterval. Het Asbyrgi-dal werd in hoefijzervorm uitgesleten door de Jökulsa a fjöllum-rivier. Tijdens een enorme piekafvoer heeft deze rivier een hele nieuwe kloof gemaakt.

In de baai bij het aardige havenstadje Húsavík komen bruinvissen, dolfijnen en dwergvinvissen voor, maar ook enorme bultruggen. Tijdens een boottocht hopen we ze te spotten.

Aan de waterval Goðafoss in de enorme Skjálfandafljót is een mooi verhaal over het vestigen van het christendom op IJsland verbonden.

Eén overnachting in Akureyi.

Dag 7 | zondag 01 september

Bij Varmahlíð buigen we af naar het zuiden om dwars door het binnenland te rijden. We stoppen bij Kjölur op een hoogvlakte tussen de enorme Hofsjökull- en Langjökull-gletsjers. Dit is de hoogste en meest afgelegen plek waar nog uitgebreid meteorologische metingen worden gedaan op IJsland en het heeft veel hete bronnen.

We rijden door naar de zeer populaire Gullfoss en de minstens zo populaire Geysír. Dit is een gebied met enorme geothermische activiteit en diverse borrelende en kokende poelen. Met een beetje geluk maken we meerdere erupties van de geiser Strokkur mee.

We overnachten in Flúðir.

Dag 8 | maandag 2 september

We rijden langs de enorme, bijna 1500 meter hoge Hekla-vulkaan richting Landmannalaugar. In de caldera van een enorme vulkaan vinden we kleurige rhyolietbergen, obsidiaanvelden en riviervlakten. We wandelen door het zwarte Laugahraun-obsidiaanveld naar de top van de Brennisteinsalda. We wandelen terug via de smaragdgroene Grænagíl-kloof en de zwarte Bláhnúkur-vulkaan met zijn talloze oude eruptiekanalen en duiken als de tijd het toelaat nog even in het hete bronwater van Landmannalaugar. We rijden weer terug naar Flúðir voor een overnachting.

Dag 9 | dinsdag 3 september

We rijden naar Reykjavík voor de laatste overnachting. Onderweg bezoeken we het nationale park Đingvellir. De gelijknamige slenk wordt gevormd door het uiteendrijven van twee continentale platen. In deze zeer indrukwekkende kloof, die door basaltzuilen met touwlava wordt omzoomd, is IJsland in de tiende eeuw tot een eenheid gesmeed door een soort parlement van stammen. Dankzij de uitstekende akoestiek in deze kloof was dit een ideale vergaderlocatie.

We besluiten de dag met een stadswandeling door Reykjavík. We bezoeken de Hallgrimskerk, waarvan de opmerkelijke vorm de eerder bezochte landschappen in herinnering brengt. De Vikingboerderij uit 930 behoort tot de oudste archeologische opgravingen in de stad.

Dag 10 | woensdag 4 september

 ‘s Ochtends transfer naar de luchthaven van Reykjavík, vanwaar onze directe lijnvlucht terug naar Amsterdam vertrekt.


Wilt u deze reis boeken, of op de hoogte worden gehouden? Dat kan via de website van reisorganisatie Labrys.

Traditioneel grashuis in IJsland