Exclusieve sterrenkundereis naar de Verenigde Staten

New Scientist organiseert een exclusieve 15-daagse reis naar de Verenigde Staten, de bakermat van de moderne sterrenkunde.

observatorium

Op het programma staan de belangrijkste historische en moderne observatoria. De reis begint in Californië, waarna per vliegtuig en touringcar ook de staten Arizona en New Mexico worden aangedaan. Een bezoek aan de bekende Meteor Crater en de Grand Canyon staan ook op het programma, evenals een avondje sterrenkijken.

De reis staat onder leiding van de ervaren reisgids en spreker Henny Lamers (emeritus hoogleraar in de astronomie) en Marieke Baan, die eerder reizen voor New Scientist begeleidde naar Chili en Zuid-Afrika. In onderstaande video vertelt Lamers over de hoogtepunten van de reis. 

PROGRAMMA

De reis start in Pasadena, bij Los Angeles. Daar bezoeken we onder meer Mount Wilson, waar Edwin Hubble de uitdijing van het heelal ontdekte met destijds de grootste spiegeltelescoop ter wereld. Ook Mount Palomar staat op het programma. Daar ontdekten Nederlandse astronomen duizenden planetoïden met de Schmidt-telescoop.

Vanuit San Diego vliegen we naar Phoenix, Arizona. Flagstaff vormt de uitvalsbasis voor bezoeken aan onder meer Sedona, Lowell Observatory, waar Pluto werd ontdekt, Meteor Crater en de spectaculaire Grand Canyon (wandelschoenen mee!).

We vervolgen de reis per bus naar New Mexico, waar we de Very Large Array en White Sands bezoeken. Via Mount Graham met zijn Large Binocular Telescope reizen we door naar Tucson, Arizona, een walhalla voor het sterrenkijken en startpunt voor bezoeken aan het beroemde Kitt Peak Observatory en het Mirror Lab van de Universiteit van Arizona, waar telescoopspiegels van meer dan 8 meter worden gegoten.

Zie de website van Labrys reizen voor het dagprogramma.

Op de meeste observatoria krijgen we speciaal voor New Scientist georganiseerde rondleidingen en kijkjes achter de schermen van astronomen ter plekke.

Very Large Array

Het programma is onder voorbehoud van onverwachte gebeurtenissen. De meeste observatoria zijn in gebruik voor wetenschappelijk onderzoek en er kunnen situaties ontstaan waardoor een gepland bezoek niet kan doorgaan en het programma enigszins wijzigt.

Reizen in Amerika betekent dat we een aantal wat langere busritten maken, maar de spectaculaire landschappen in het zuidwesten van de Verenigde Staten maken veel goed. Henny Lamers zal zowel tijdens de busritten maar ook tijdens lunchpauzes onderweg en voorafgaand aan de telescoopbezoeken lezingen geven over alle aspecten van de astronomie.

REISLEIDERS

prof. dr. Henny Lamers

Henny Lamers is emeritus hoogleraar astronomie en ruimteonderzoek aan de Universiteit van Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Hij deed onderzoek naar de levensloopvan sterren en sterhopen. Heeft zich altijd ingespannen om sterrenkunde onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Hij gaf meer dan 500 populaire lezingen over de hele wereld. Hij heeft een NASA onderscheiding en is erelid van de American Astronomical Society.

drs. Marieke Baan

Marieke Baan is hoofd communicatie van NOVA en het Nederlandse mediacontact van ESO. Tevens doet ze projecten op het gebied van wetenschapscommunicatie en is ze gastdocent wetenschapsvoorlichting aan de Rijksuniversiteit Groningen. Planetoïde 12631 is naar haar vernoemd. Ze heeft al eerder astronomische themareizen naar Chili en Zuid-Afrika geleid.

PRAKTISCH

Volledig verzorgde 15-daagse reis van 29 mei t/m 12 juni 2020.

Reissom voor abonnees van New Scientist: € 5495
Reissom voor niet-abonnees: € 5595

Wilt u deze reis boeken, meer informatie of op de hoogte worden gehouden? Dat kan via onze partner Labrys Reizen.