Pijn, porno en hallucinaties: de wetenschap op Lowlands

Er zal af en toe wat vervelende muziek op de achtergrond klinken, maar verder zal Lowlands 2016 een schitterend wetenschapsfestijn zijn. Oké dat is licht overdreven. Maar op het populaire muziekfestival, dat van 19 tot en met 21 augustus bij Biddinghuizen plaatsvindt, zal wetenschap dit jaar wel degelijk een grote rol spelen. New Scientist sprak alvast met drie wetenschappers die staan te popelen om met behulp van festivalgangers onze kennis over de wereld te vergroten. Lees verder »

Liveblog: Lowlands Science

New Scientist is op popfestival Lowlands. Vandaag de derde en laatste dag. We doen vanuit de Oh Mega!-tent live verslag van het Lowlands Science programma, waarin wetenschappers de hele dag toffe experimenten uitvoeren met de festivalbezoekers. Refresh voor het laatste nieuws! Lees verder »

Chillen voor de wetenschap

In alle drukte van Lowlands even lekker onderuit hangen met een koptelefoon op en volledig ontspannen. Klinkt dat als een leuke break? Doe dan mee aan het onderzoek van slaaponderzoeker Tim Weysen en zijn team van Philips Research.

‘Op Lowlands…  Lees verder »

Potje Tetris met z’n tweeën

Ken je Tetris nog, het spelletje waarbij je blokjes op hun plaats moet schuiven? Dit spelletje kun je op Lowlands met z’n tweeën spelen, voor de wetenschap. Docent-onderzoeker Danica Mast van De Haagse Hogeschool is benieuwd of samen actief een spelletje spelen zorgt voor een klik. Lees verder »

Op dezelfde golflengte zitten

Jij en je beste vriend(in) zitten op dezelfde golflengte. Althans, dat zeg je. Maar kun je ook écht met iemand op eenzelfde golflengte zitten? En voel je dat dan ook? Dat gaan taalkundigen Suzanne Dikker en Marijn Struiksma van de Universiteit Utrecht onderzoeken op Lowlands. Lees verder »

Ervaar hoe het is om oud te zijn

Stramme gewrichten, minder spierkracht, troebel zicht: ouderdomsklachten. Zouden jongeren er meer begrip voor hebben als ze een keer zouden ervaren hoe het is om oud te zijn? Dat is wat Miriam Reelick en Franka Bakker van het Radboudumc  op Lowlands gaan onderzoeken. Lees verder »

Bevoel een Rembrandt

Normaal gesproken kun je ervoor opgepakt worden maar op Lowlands mag het gewoon: met je vingers aan een Rembrandt zitten. Ervaar het zelf bij het onderzoek van Maarten Wijntjes en Willemijn Elkhuizen van de Technische Universiteit Delft. Daarnaast voeren ze op het festival nog twee andere experimenten uit. Lees verder »

Speel voor moordenaar – of voor lijk

Waar laten daders mogelijk DNA achter als ze hun slachtoffer verslepen? Dat is wat DNA-deskundige Bas Kokshoorn en zijn collega’s op Lowlands gaan onderzoeken. Bezoekers kunnen voor moordenaar of voor lijk spelen.
Lees verder »