Festivalgangers tennissen met geluid op Lowlands

Terwijl uit de buurtent een dreunende bas klinkt, die zowel te horen als te voelen is, vertellen Mariska van Steensel en Peter Desain op Lowlands over het aansturen van een computer met je hersenen. Omdat dat toch wat abstract klinkt, doen ze een experimentje met het publiek. Lees verder »

Deze onderzoeker leert je typen met je brein

Waar laat jij je handen rusten terwijl je een tekst typt? Achter je hoofd, onder je kin of toch in je broekzakken? Als dit een volstrekt ridicule vraag lijkt, dan moet je tijdens festival Lowlands (18-20 augustus) de tent van de Radboud Universiteit bezoeken. Daar laat Ceci Verbaarschot (29) festivalgangers een kijkje nemen in de typtechnologie van de toekomst. Lees verder »

Onderzoek naar dronken jongeren helpt ouderen overeind blijven

Waar kun je het beste een wetenschappelijk onderzoek verrichten: in een schoon laboratorium vol geavanceerde meetapparatuur, of op een druk en modderig festivalterrein ten midden van metalbands? Voor Aukje de Vrijer (35) van de Hogeschool van Amsterdam is die keuze niet zo moeilijk. Zij heeft voor haar experiment namelijk honderden dronken jongeren nodig. Lees verder »

Plankenkoorts? Dit is waarom op een podium staan zo eng is

Je beklimt het podium. Honderden ogen zijn op je gericht. Je grijpt de microfoon. Nu moet het gebeuren. Breekt het angstzweet je uit of vertaalt de spanning zich in een spetterend optreden? Linda de Voogd (34) en haar collega’s van het Radboudumc gaan tijdens Lowlands Science op Lowlands (18-20 augustus) het effect meten van plankenkoorts. Lees verder »

Pijn, porno en hallucinaties: de wetenschap op Lowlands

Er zal af en toe wat vervelende muziek op de achtergrond klinken, maar verder zal Lowlands 2016 een schitterend wetenschapsfestijn zijn. Oké dat is licht overdreven. Maar op het populaire muziekfestival, dat van 19 tot en met 21 augustus bij Biddinghuizen plaatsvindt, zal wetenschap dit jaar wel degelijk een grote rol spelen. New Scientist sprak alvast met drie wetenschappers die staan te popelen om met behulp van festivalgangers onze kennis over de wereld te vergroten. Lees verder »