Nieuwe telescoop TESS jaagt op tienduizenden exoplaneten
NASA lanceert vandaag woensdag de opvolger van exoplanetenjager Kepler. De Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) zal de aarde verlaten aan boord van een Falcon 9-raket. Lees verder »
NASA lanceert vandaag woensdag de opvolger van exoplanetenjager Kepler. De Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) zal de aarde verlaten aan boord van een Falcon 9-raket. Lees verder »
We hebben mogelijk bewijs gevonden voor het bestaan van duizenden planeten buiten de Melkweg. Het is de eerste glimp die we opvangen van planeten buiten ons sterrenstelsel. Lees verder »
Sommige exoplaneten zijn mogelijk slechts een optische illusie. Dat blijkt uit simulaties die het bestaan van een exoplaneet rond een rode reus hebben weerlegd. Lees verder »
Als een klein groepje bij NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL) zijn zin krijgt, dan schieten we op de honderdste verjaardag van de maanlanding een ruimteschip naar de dichtstbijzijnde exoplaneet. De sonde moet daar naar leven zoeken. Lees verder »
Zitten astronomen in hun zoektocht naar buitenaards leven al jaren op het verkeerde spoor? Nieuw onderzoek wijst uit dat oceanen een planeet niet per se leefbaarder maken. Lees verder »
Een nieuw ontdekte planeet zou weleens de dichtstbijzijnde optie kunnen zijn voor een comfortabel bestaan buiten de aarde. De dwergplaneet, met de naam Ross 128b, staat op ‘slechts’ elf lichtjaar afstand en heeft een relatief mild klimaat.
Lees verder »
Er zijn nieuwe aanwijzingen gevonden dat rond ster Trappist-1 wellicht leven mogelijk is. Op basis van gegevens van de Hubble-ruimtetelescoop stellen wetenschappers dat op drie van de zeven planeten water kan voorkomen, een van de belangrijkste ingrediënten voor leven. Lees verder »
Ruimtetelescoop Kepler heeft een signaal opgevangen dat de eerste waarneming van een maan buiten het zonnestelsel kan blijken te zijn. Onderzoekers staan nu in de startblokken om de waarneming met de krachtigere Hubble-telescoop te bevestigen. Lees verder »
Astronomen hebben een manier ontdekt waarop planeten kunnen ontstaan rondom neutronensterren, de ultracompacte overblijfselen van supernovaexplosies: door het opvegen van ruimtepuin… Lees verder »
Welkom in de hel. Of nouja: welkom op de planeet die het dichtst aansluit bij wat we ons bij de hel voorstellen. Planeet KELT-9B is zo verzengend, onvoorstelbaar, over the top heet dat zijn oppervlak warmer is dan een groot deel van de sterren. Lees verder »
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief van New Scientist
Aanmelden