Natuurkundestudenten van de Amerikaanse Cornell University hebben onderzocht hoe je het beste een uitbraak van zombies kunt overleven. De studenten presenteren hun werk op 5 maart, tijdens een congres van de American Physical Society.

Eerst haar fiets stelen, dan met haar op de foto gaan? Not cool, Rick.  Bron: AMC
In de populaire televisieserie The Walking Dead strijdt een groepje survivors tegen de zombies.
Bron: AMC

Tijdens colleges statistische mechanica kwamen de studenten op het idee hun wetenschappelijke kennis op zombies toe te passen. ‘Om een model te maken van een zombie-uitbraak gebruik je de technieken om de uitbraak van een echte epidemie in beeld te brengen, op een ludieke manier’, zegt bedenker Alex Alemi.

‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’
LEES OOK

‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’

Ron Fouchier staat aan de frontlinie in de strijd tegen de griep. Met nieuwe vaccins wil hij ons beschermen tegen toekomstige pandemieën.

Zombievirus

De natuurkundigen bekeken hoe een zombie-uitbraak op het vasteland van de Verenigde Staten zou ontwikkelen, dus voor een bevolking van 300 miljoen mensen. In het computermodel kan een mens in vier fasen verkeren: gezond, geïnfecteerd, zombie of dode zombie. Interacties tussen de spelers (bijvoorbeeld ‘zombie bijt mens’ of ‘mens doodt zombie’) gedragen zich als radioactieve vervalprocessen. Er is dus wel een vervaltijd, een gemiddelde tijd waarin een voorval plaatsvindt, maar het moment van de interactie blijft willekeurig. Daarbij kan elk soort interactie invloed hebben op de rest van het proces: als er bijvoorbeeld veel mensen in zombies veranderen, zijn er meer gevaarlijke zombies op de been en zal de vervaltijd van de ‘zombie bijt mens’-interactie verder afnemen.

Platteland

Volgens het model zullen steden het eerst ten onder gaan aan de zombie-uitbraak. Binnen een dag zou een dichtbevolkte stad volledig besmet zijn. Het kan echter weken duren voordat de zombies ook op het platteland verschijnen, omdat in dunbevolkte gebieden veel minder interacties plaatsvinden. De Noord-Amerikaanse Rocky Mountains zullen zelfs maandenlang zombievrij blijven – dus daar kan een Amerikaan het beste heen vluchten.

De onderzoekers verwachten niet dat hun werk binnenkort van pas zal komen. Ze wijzen erop dat het vooral een leuke manier is om te leren rekenen aan erg complexe systemen.

Lees ook: