Waarom nies je als je in het licht kijkt? Niemand die het weet. Tijd voor wat mysterieuze lichaamswetenschap!

Niemand snapt waarom we gapen. Bron: Sherman Geronimo-Tan/Flickr
Niemand snapt waarom we gapen. Bron: Sherman Geronimo-Tan/Flickr

Vermoedelijk is niezen door in het licht te kijken genetisch vastgelegd. Niemand die het zeker weet, maar de zogeheten nervus trigeminus, die zowel met je neus als met je oog verbonden is, zou er bovendien ook best eens wat mee te maken kunnen hebben. In onderstaand filmpje duikt Beyond Science dieper de onbegrepen wetenschap van ons eigen lijf in.

Gapen en blozen

Wist je bijvoorbeeld dat niemand snapt waarom we gapen? Mensen, zoogdieren en zelfs vissen doen het, maar naar het waarom van de gaap, kunnen we alleen gissen. We weten wel dat gapen aanstekelijk is – bij mensen, maar ook bij wolven en zelfs – nee, serieus – bij grasparkieten.

Duurzame methode moet meer plastic recyclebaar maken
LEES OOK

Duurzame methode moet meer plastic recyclebaar maken

Scheikundige Ina Vollmer heeft een nieuwe, revolutionaire techniek ontwikkeld waarmee plastic kan worden gerecycled.

En daar houden de onbegrepen lichaamsfuncties niet op. Zo snapt bijvoorbeeld ook nog niemand waarom je spieren soms samentrekken voordat je in slaap valt, waar het placebo-effect nu eigenlijk vandaan komt en waarom we blozen. Wie daar alles van wil weten (zover als dat mogelijk is, natuurlijk), moet zeker onderstaande video kijken. Al was het alleen al maar vanwege die toffe Star Trek-poster op de achtergrond.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees verder: