Voormalig astronaut Wubbo Ockels overleed afgelopen zondag, op 68-jarige leeftijd, aan de gevolgen van niercelkanker. De ruimtevaarder was geliefd bij de redactie. In 1986 schreven we uitgebreid over Ockels’ verrichtingen in de ruimte. 

Wubbo Ockels in het Spacelab. Bron: Wikimedia Commons
Wubbo Ockels in het Spacelab. Bron: Wikimedia Commons

Voormalig astronaut Wubbo Ockels overleed afgelopen zondag op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van niercelkanker. Natuur en Techniek, de voorganger van New Scientist, beschreef in 1986 tot in detail de ‘Nederlandse’ ruimtemissie en het spacelab waar Wubbo Ockels zijn wetenschappelijke experimenten uitvoerde.

Minibiografie Wubbo Ockels

Ockels werd geboren op 28 maart 1946 in Almelo. Hij studeerde natuur- en wiskunde in Groningen, en deed vervolgens onderzoek naar het verval van gammastraling in nucleaire systemen.

Is het aardse magneetveld de weg kwijt?
LEES OOK

Is het aardse magneetveld de weg kwijt?

Volgens sommigen kan het aardmagneetveld elk moment omkeren. Is er reden tot zorg?

In 1985 maakte Ockels als eerste Nederlander een vlucht door de ruimte met de spaceshuttle Challenger. Tijdens zijn vlucht voerde hij in het Europese ruimtelaboratorium Spacelab diverse wetenschappelijke onderzoeken uit, waaronder op het gebied van vloeistofdynamica en metaallurgie.

Na zijn vlucht werkte Ockels bij het ruimtevaartcentrum ESTEC in Noordwijk. Daarnaast was Ockels hoogleraar bij de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de Technische Universiteit Delft en bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Terugblik naar 1986

“Men was [bij Spacelab] in het bijzonder ingenomen met de verrichtingen van de Nederlander dr. Wubbo Ockels, die, als wetenschapsastronaut in dienst van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, zijn eerste vlucht maakte.”

De eerste pagina van het artikel uit 1986. Bron: Natuur en Techniek
De eerste pagina van het artikel uit 1986.
Bron: Natuur en Techniek

Die woorden schreven wij in 1986, in een uitgebreid artikel over het ruimtelaboratorium Spacelab. Wubbo Ockels was dankzij deze missie de eerste Nederlander in de ruimte. In het artikel blikten we ook vooruit: we maakten een toekomstschets van de ruimtestations en -missies die zouden volgen. Inmiddels is een groot deel van dit toekomstbeeld werkelijkheid geworden. Neem een duik in de geschiedenis van ESA, het internationale ruimtestation ISS en het leven van Wubbo Ockels met het onderstaande artikel:

Natuur en Techniek oktober 1986 – Wubbo Ockels

Lees verder: