In 1964 riep Alfred Heineken de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica in het leven. Charles de Carvalho, de jongste kleinzoon van Alfred Heineken, vertelt over de bijzondere liefde van zijn grootvader voor wetenschap, kunst en innovatie.

Alfred Heineken stelde de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica in om zijn vader Henry Pierre Heineken te eren. ‘Henry Pierre was gepromoveerd in de biochemie en was ontzettend gepassioneerd over de aspecten van het bedrijf die daaraan gerelateerd waren, zoals de microbiologie achter de gistfermentatie in het brouwproces’, vertelt De Carvalho.

Charles de Carvalho. Beeld: Bob Bronshoff.

Ook Alfred Heineken had een grote passie voor wetenschap. ‘Mijn grootvader was altijd hongerig naar kennis en ideeën’, zegt De Carvalho. ‘Hij was continu aan het uitvinden en creëren. Ik herinner me dat hij tijdens het avondeten weleens concepten aan het ontwerpen was op velletjes papier.’ Een van de ingenieuze ideeën van Alfred Heineken was de vierkante bierfles, die moest worden hergebruikt als bouwsteen voor nieuwe huizen. ‘Dat idee is uiteindelijk niet van de grond gekomen’, zegt De Carvalho. ‘Maar er zijn talloze andere voorbeelden. Zo ontwikkelde hij met historici een plan om de Europese Unie anders in te delen en op een gegeven moment werkte hij zelfs met specialisten aan een concept om het gat in de ozonlaag te dichten. Hij had een sterke drang om een positieve impact te maken, en had ook altijd veel waardering voor de bijdragen van anderen. Daar zijn de Heinekenprijzen een weerspiegeling van.’

Virtual reality kan 'kijkgedrag' van scheidsrechters verbeteren
LEES OOK

Virtual reality kan 'kijkgedrag' van scheidsrechters verbeteren

Het 'kijkgedrag' van scheidsrechters valt te trainen met behulp van virtual reality, ontdekte bewegingswetenschapper Tammie van Biemen.

Net als zijn grootvader gelooft De Carvalho dat wetenschap de basis is van alle vooruitgang. ‘Doorbraken in onderzoek leiden tot innovaties die onze kwaliteit van leven significant kunnen verbeteren – in de vorm van medische vooruitgang, economische groei en duurzaamheid. Door uitmuntende wetenschappers te erkennen en te belonen, eren we niet alleen hun prestaties, maar inspireren we ook anderen om wetenschappelijke carrières na te streven. De Heinekenprijzen spelen natuurlijk slechts een bescheiden rol hierin, maar ze zijn de afgelopen 60 jaar wel uitgegroeid tot belangrijke prijzen in de internationale wetenschap. Op persoonlijk vlak hebben de Heinekenprijzen een speciale betekenis voor mij omdat ze me verbinden met mijn familie. Ik hoop dat we die traditie kunnen blijven voortzetten en hun visie en waarden kunnen blijven uitdragen, om in de toekomst nog meer impact te hebben.’

60 jaar Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica
In 2024 vieren de Heinekenprijzen, de grootste internationale wetenschapsprijzen van Nederland, hun 60-jarige jubileum. Ter ere van dit jubileum duiken we in de geschiedenis van de prijs waar het mee begon: de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica. Wetenschappers die deze prijs de afgelopen 60 jaar ontvingen, ontrafelden onder meer de geheimen van DNA, cellen en eiwitten. Daarmee legden ze de basis voor nieuwe medische toepassingen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Stichting Alfred Heineken Fondsen.