Op 7 en 8 oktober 2023 openen zo’n 300 universiteiten, bedrijven en onderzoeksinstellingen opnieuw hun deuren voor iedereen die gek is op wetenschap en technologie. Niet alleen vertellen wetenschappers en experts je tijdens Weekend van de Wetenschap alles over hun onderzoek, je kunt ook zelf meedoen aan allerlei proefjes en andere leuke activiteiten.

We kunnen inmiddels bijna niet meer zonder wetenschap en technologie. Van je telefoon of computer tot de zelfrijdende auto van de buren, iedereen profiteert van de nieuwste technologische snufjes. Weekend van de Wetenschap geeft iedereen elk jaar opnieuw een uniek kijkje achter de schermen. Want hoe ontdekt een wetenschapper nou eigenlijk een nieuw vaccin? Hoe zoek je naar leven in de ruimte? En hoe vind je eeuwenoude fossielen?

Wetenschap is hot

Ook dit jaar zijn er door het hele land weer verschillende hotspots te vinden. Op die plekken vind je allerlei leuke programma’s en proefjes op loopafstand van elkaar. Ideaal voor jou en je gezin om er een dagje op uit te trekken. Van Groningen tot Zeeland, je kunt overal terecht voor een flinke dosis wetenschap en technologie.

'Als maaltijdbezorger heb je je te voegen naar de algoritmes'
LEES OOK

'Als maaltijdbezorger heb je je te voegen naar de algoritmes'

Arbeidsrechtspecialiste Jana Retkowsky onderzocht het werk van maaltijdbezorgers. 'Door het algoritme worden ze als robots.'

Enschede is dit jaar een ware wetenschaps-hotspot. Daar is het namelijk ­Saxion Technology Day, waar je op ontdekkingstocht gaat langs allerlei slimme technologische toepassingen. Je bouwt er een brug over de riviersimulator of ontdekt hoe de wereld van de virtual reality eruitziet.

In Rotterdam vind je het Wetenschapsfestival van de Erasmus Universiteit. Hier maak je een zelfportret met behulp van kunstmatige intelligentie, leer je programmeren en een robot bestuderen, of ontdek je het magische puberbrein.

Ook op de Tilburgse Spoorzone kun je je wetenschapshart ophalen bij Bibliotheek LocHal, Natuurmuseum Brabant of Ontdekstation013.

Beeld: Ilja Meefout.

Zakken zout

Veel instellingen doen al jaren mee aan Weekend van de Wetenschap. Denk bijvoorbeeld aan het Hunebedcentrum in Borger of het Spoorwegmuseum in Utrecht. Een van de terugkerende hoogtepunten voor veel mensen is toch ook wel een bezoekje aan ESA-ESTEC in Noordwijk. In de NL Space Tent leer je niet alleen wat ons kleine landje allemaal voor de ruimtevaart doet, maar is ook de Nederlandse astronaut André Kuipers aanwezig.

Er zijn ook een aantal nieuwe gezichten dit jaar. Zo dompel je je in de Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo onder in de technische wereld van Burgers’ Ocean. Normaal komen hier alleen de verzorgers en biologen, maar nu ben jij ook welkom. Wist je bijvoorbeeld dat ze het zeewater daar zelf maken met enorme zakken zout? Zo zie je maar weer: er valt nog ­ontzettend veel moois te ontdekken. ­

Benieuwd wat je allemaal nog meer kunt doen? Het hele programma vind je vanaf woensdag 27 september op weekendvande­wetenschap.nl.


Dit artikel kwam tot stand in samen­werking met Weekend van de Wetenschap.