Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Eric Vermetten van het Leids Universitair Medisch Centrum, gespecialiseerd in de behandeling van psychotrauma’s.
‘MDMA is een synthetisch middel dat behoort tot de klasse van de psychedelica. Het valt onder de Opiumwet. In de jaren zestig en zeventig werd het veel gebruikt omdat het een bewustzijns-veranderend middel is.
Momenteel maakt het een renaissance door, in het bijzonder als katalysator van de psychotherapie van de posttraumatische stress-stoornis (PTSS). MDMA is een enactogeen. Het zet je open en geeft je de gelegenheid om op een andere manier naar jezelf te kijken.
‘Bij mannen ruikt het meer naar kaas, bij vrouwen naar ui’: verrassende verhalen over microben
Ze zitten op je neus, op je bord, in je darmen, onder je voeten. Te klein om met het blote oog te zien, met oneindig veel en ...
Een heus eurekamoment beleefde ik in 2016. Ik bezocht een congres in San Francisco. Daar volgde ik een praatje van de mij onbekende Rick Doblin over psychedelica en MDMA. Ik vond dat al een tijdje interessant, maar het stond wat ver van mijn bed omdat het een verboden middel was waar we niet gemakkelijk onderzoek mee konden doen. Doblin vertelde over eerste resultaten. Hij liet een slide zien met een curve over hoe erg de PTSS was voor de behandeling en na de behandeling. Hij had twee groepen, een placebogroep en een met MDMA. De lijn van de placebo ging een beetje omlaag, terwijl die andere lijn totaal naar beneden ging. Het middel maakte mensen echt ‘beter’.
Ik viel van mijn stoel van verbazing. Als dit waar is, dan hebben we goud in handen, dacht ik. Hij vertelde ook hoe deze psychedelica in Nederland na de Tweede Wereldoorlog door Jan Bastiaans bij behandeling van het concentratiekampsyndroom werd ingezet.
Ik heb de microfoon gepakt om hem mijn Nederlands enthousiasme te tonen en heb hem uitgenodigd hierover verder te spreken. Twee weken later zaten we in Nederland rond de tafel. En nu, in 2021, doen we mee met Europese registratiestudies naar PTSS. We hebben de morele verplichting om dit middel heel zorgvuldig aan de man te brengen.’