Bestaat er drinken voor mensen waar geen water in zit?
Ionica Smeets
‘De enige watervrije drank die ik ken, of beter gezegd die ik mij herinner, is levertraan’, schrijft Charles Schlebaum.
Dit is hoe we wiskundefobie te lijf kunnen gaan
Sarah Hart vertelt hoe we de angst voor getallen en formules weg kunnen nemen.
Maar er zijn er meer. Eur van Andel noemt ethanol (alcohol) en glycerine, dat wordt voorgeschreven bij de oogziekte glaucoom of om af te vallen. Van Andel geeft wel aan dat de eerste ‘te vies’ is om drank te mogen heten, en dat de tweede ‘een medicijn, maar geen drank’ is. Overigens bevat ethanol voor consumptie nog altijd 4 procent water.
Ook in de keuken zijn drinkbare, waterloze vloeistoffen te vinden: olijfolie en andere plantaardige oliën kun je zonder ernstige bijeffecten drinken. Op internet opperen slimmeriken zwaar water (D2O), waarin de moleculen zijn opgebouwd uit een zuurstofatoom en twee deuteriumatomen. Dat is weliswaar niet giftig, maar wel peperduur.
Toch lijken die voorbeelden een beetje vergezocht. ‘Ik denk dat de vraag pas kan worden beantwoord als eerst wordt gedefinieerd wat men onder drank verstaat’, zegt Cees van Benk terecht. Volgens Van Dale is drank een ‘drinkbaar vocht, al wat men drinkt’. De definitie ‘al wat men drinkt’ suggereert dat het drinken ook een beetje ingeburgerd moet zijn. Olijfolie en zwaar water vallen dus af.
Van Dale heeft voor drank nóg een definitie: (als medicijn) vloeistof om in te nemen. Onder die noemer vallen glycerine en levertraan wel degelijk.
Een waterloze drank in de gebruikelijke zin, dus een vloeistof die je drinkt omdat het lekker is of de dorst lest, die hebben we niet kunnen vinden.