Misschien herken je het wel dat je beter werkt in een koffiebar dan thuis aan de keukentafel. Hiervoor is waarschijnlijk een andere reden dan altijd werd gedacht. Omgevingsgeluiden en drukte zouden je concentratie stimuleren. Maar nieuw onderzoek laat zien dat het wellicht de concentratie van andere werkende mensen is die jou aan het werk zet.

Veel mensen werken beter in een koffiebar dan aan de keukentafel. Foto: Eric Bailey
Veel mensen werken beter in een koffiebar dan aan de keukentafel.
Foto: Eric Bailey

Voor veel mensen die niet op locatie werken, zijn koffiebars aantrekkelijkere werkplekken dan bibliotheken. Dit gaat samen met het idee dat een drukke en rumoerige ruimte je creativiteit en concentratie vergroot. Onderzoek heeft laten zien dat creatieve prestaties verbeteren door een gemiddeld niveau van omgevingsgeluid, zoals rinkelende glazen en zoemende koffiemachines.

Omgevingsgeluiden

Er is zelfs een website waarmee je het geluid van een koffiebar in huis kunt halen. Coffitivity speelt omgevingsgeluiden af die zijn opgenomen in sociale werkomgevingen. Het idee ontstond nadat de makers zich realiseerden dat ze beter werkten in een drukke en luidruchtige omgeving.

Laat je niet misleiden door praatgrage robots
LEES OOK

Laat je niet misleiden door praatgrage robots

De lange geschiedenis van de robotica leert ons dat we sceptisch moeten zijn als het gaat om autonome, mensachtige robots, zegt Nicole Kobie.

Misschien wordt de goede werksfeer in koffiebars echter niet veroorzaakt door omgevingsgeluiden, maar door andere werkende mensen.

Al honderd jaar is een principe bekend dat in de psychologie ‘sociale facilitatie’ wordt genoemd. Dit houdt in dat mensen beter presteren als er een kleine groep toeschouwers is. Ook is bekend dat we beter presteren als we ons aan iemand kunnen meten. Een studie in 1898 liet zien dat wielrenners harder fietsen als ze tegen een snelle tegenstander rijden.

Aanstekelijk

Maar deze fenomenen verklaren nog niet waarom mensen die lezen, praten en ontspannen in een koffiebar ervoor zorgen dat je harder kunt werken. Misschien zijn het wel de andere mensen achter hun laptop die zorgen voor je goede prestaties. Een recente studie suggereert namelijk dat mentale inspanning aanstekelijk is. Als je in de omgeving bent van mensen die hard werken, ga je zelf ook harder werken.

Dit werd ontdekt met een experiment waarin mensen naast elkaar zaten en verschillende taken moesten uitvoeren. Wanneer de taak van de ene persoon lastiger was, werkten de mensen die daarnaast zaten ook beter. Dit was ook het geval als de proefpersonen niet op het scherm van hun buurman konden kijken. Hoe het mogelijk is dat de taak van een persoon effect heeft op de prestaties van een ander is onduidelijk. Mogelijk worden we beïnvloed door subtiele signalen zoals lichaamshouding en ademhaling.

Muziek

Je kunt thuis geluiden afspelen van geroezemoes en rammelend servies om het effect van een koffiebar na te bootsen. Maar misschien kun je beter op zoek gaan naar een plek met hardwerkende mensen, zoals een universiteitsbibliotheek.

Als je te erg gehecht bent aan de geur van koffie kun je beter een café opzoeken waar veel mensen werken dan een bar waar gasten voornamelijk komen voor sociale gesprekken en gezelligheid.

Achtergrondgeluiden helpen misschien, maar er is veel bewijs dat muziek waar je graag naar luistert nog beter werkt. Muziek kan cognitieve vaardigheden verbeteren. Dat hoeft geen klassieke muziek zoals Mozart te zijn. Alles bij elkaar lijkt het nog het best om met je lievelingsmuziek op een bibliotheek met goede werksfeer in te duiken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: