Stel je voor dat je je hele leven opnieuw zou mogen leven. Zou je daarvoor kiezen? Sommigen van ons misschien wel. Je zou heel wat fouten uit je verleden recht kunnen zetten. De mooiste dagen van je leven kun je vol vertrouwen overdoen, en de dagen die je niet meezaten, kun je lekker in bed blijven liggen. Met de kennis die je nu hebt, zou je ook veel geld kunnen verdienen op de beurs (‘doe mij maar een paar aandelen in Google, alstublieft’).
Vreemdeling met bekend gezicht
Opnieuw leven heeft dus zo zijn voordelen. Maar stel nu dat je alles over mag doen, maar dan precies hetzelfde als de eerste keer? Op slechte dagen stap je toch uit bed, om vervolgens te horen dat je kat is overreden. Maar dat wist je eigenlijk al. Elke vreemdeling die je op straat tegenkomt, heeft een bekend gezicht. En van elke maaltijd die je eet, heb je de smaak al voorspeld. Zelfs als je vriend of vriendin je verrast met een cadeautje, denk je ‘ach lief, maar dat had ik al aan zien komen.’
Softies? Sneeuwvlokjes? Niks daarvan – Gen Z is superkrachtig, zegt deze neurowetenschapper
Niks sneeuwvlokjes. Volgens neurowetenschapper Eveline Crone zijn hedendaagse jongeren juist sterk in een extreem ingewikkelde tijd.
Een onleefbare situatie, zou je bijna denken. Toch moeten sommige mensen hiermee leven. Zij hebben constant déjà vu’s – het gevoel dat iets ze eerder is overkomen. Iedereen kent ze wel, die momenten dat je uitroept: ‘ik wist dat je dat ging zeggen!’ Alleen hebben sommigen er dus vaker last van dan anderen. Waar komt de déjà vu vandaan? Waarom krijgen tieners ze vaker dan senioren? En waarom hebben sommige mensen voortdurend déjà vu’s? Wetenschaps-YouTuber VSauce probeert het in deze interessante video te ontrafelen.
Lees ook:
- 5 vragen: Waar komt déjà vu vandaan? (Blendle, 0,29 euro)