Afgezien van de groene grasmat en het soms brulaapachtige supportersgezang lijkt voetbal weinig van doen te hebben met natuur. Toch kan de sport soms wel degelijk biologische proporties aannemen.

Afgelopen voorjaar bogen Nederlandse biologen zich al vol interesse over de grasmatten van Nederlandse stadions, aangezien de KNVB op grote schaal met vernielde zoden te maken had. De larven van langpootmuggen, emelten, hadden zich namelijk massaal tegoed gedaan aan de wortels van het gras, dat daardoor afstierf. Dankzij de isolerende sneeuwlaag waren de larven de winter ongeschonden doorgekomen en was het een goed emeltenjaar. Daar profiteerden ook veel mollen van, die tijdens hun jacht op de langpootmuggenlarven de grasvelden nog verder vernielden.

Tijdens het afgelopen WK was de bekendste biologische ontdekking uiteraard octopus Paul, die dankzij zijn voorspellende gaven nu vooral geliefd is onder de Spanjaarden. Het schijnt dat ze hem voor 30.000 willen overkopen om op een festival te tonen – al betwijfel ik of ze hem niet stiekem tot tapas willen verwerken.

Gaan breinchips die onze gedachten koppelen aan machines de mens verbeteren?
LEES OOK

Gaan breinchips die onze gedachten koppelen aan machines de mens verbeteren?

Hersenimplantaten die mensen met een verlamming de mogelijkheid geven om computers te bedienen met hun gedachten, ontwikkelen zich snel.

Maar er is meer natuurlijk WK-nieuws: een vorig jaar ontdekte irissoort is afgelopen maand vernoemd naar de vuvuzela. Dicht bij Kaapstad werd de plant met trechtervormige, lichtgele bloemen voor het eerst waargenomen. De Moraea vuvuzela kreeg zijn naam vanwege de uiterlijke gelijkenis en als aandenken aan het WK in Zuid-Afrika.
Momenteel bepaalt de International Union for Conservation of Nature de status van de vuvuzelaplant, die hoogst waarschijnlijk op de Rode Lijst van beschermde soorten terecht zal komen. De plant komt namelijk maar op twee plekken in Zuid-Afrika voor en wordt bedreigd door landbouw.


Moraea vuvuzela

Het zal mij benieuwen wie het eerst het loodje zal leggen: de door mens en mol opgejaagde emelt, de door hongerige fans en vijanden beloerde octopus of de zeldzame, fragiele trompetbloem. Misschien durft Paul er wel een gokje over te wagen.
Ook de plastic vuvuzela wordt overigens met uitsterven bedreigd nu het WK voorbij is. Direct na afloop van de finale lagen de eerste exemplaren zondag al geknakt in de goot…


Foto: Maarten Wesselius