Mijn eerste biologieproefwerk op de middelbare school zal ik niet gauw vergeten. Zonder problemen kon ik de levenscyclus van de bruine boon beschrijven en de verschillende ordes binnen het dierenrijk opnoemen, maar bij de vraag ‘Wat is een synoniem voor “levend wezen”?’ twijfelde ik. Ik wist dat er twee woorden waren die op elkaar leken. Het ene was het goede antwoord, het andere had iets met seks te maken. Beschaamd nam ik enkele weken later het proefwerk in ontvangst. Zo snel mogelijk friemelde ik het in mijn tas. Ik had een 9, maar het woord ‘orgasme’ was met rode pen omcirkeld.
De jaren erna leerde ik dat sommige mensen seks weliswaar beestachtig vonden, maar dat er afgezien daarvan een mijlengroot verschil was tussen de twee begrippen.
Toch blijkt er wel degelijk een verwantschap te bestaan tussen beide woorden: er is namelijk een manier om orgasmen constructief in te zetten voor organismen. Het Amerikaanse Center for Biologic Diversity in Arizona kwam enkele maanden geleden met een van de geslaagdere acties op het gebied van wetenschapscommunicatie: bedreigde-dierencondooms.
Het woord wekt wat verwarring, maar het gaat hier niet om voorbehoedsmiddelen gemaakt van boomkikkerhuid of zeehondenvacht. Evenmin zijn het preservatieven die bedreigde diersoorten tegen soa’s moeten beschermen.
Het bedreigde-dierencondoom is gewoon gemaakt van rubber en bedoeld voor intermenselijk geslachtsverkeer. Zodat we op z’n hondjes tekeer kunnen gaan zonder ons meteen als konijnen voort te planten.
‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’
Ron Fouchier staat aan de frontlinie in de strijd tegen de griep. Met nieuwe vaccins wil hij ons beschermen tegen toekomstige pandemieën.
Want eerlijk is eerlijk: met een bevolkingsaantal van 6,8 miljard laten we wel erg weinig ruimte over voor andere soorten. Zo verdwijnen door onze behoefte aan hout en papier de leefgebieden van de gevlekte bosuil in Amerika en verwoesten we door de aanleg van dammen het onderwaterparadijs van een zeldzame vissensoort, de snail darter.
Beide soorten prijken nu met hun beeltenis op verpakkingen van de bedreigde-dierencondooms; ook zijn er jaguar-, ijsbeer-, kever- en kikkervarianten verkrijgbaar. Elk pakje bevat naast informatie over de betreffende soort twee condooms, zodat je met onbezwaard gemoed het bed in kunt duiken en je geliefde zwoel een van de rijmende slogans in het oor kunt fluisteren: ‘use a stopper, save the hopper, schat…’
Ook wie nog iemand aan de haak moet slaan, kan dankbaar gebruik maken van de condooms. Het voorstel ‘laten we samen dieren redden’ klinkt immers onschuldig genoeg.
Helaas zijn de condooms nog niet in Europa verkrijgbaar. Wie weet zijn onze eigen Rode-Lijstsoorten gewoon niet sexy genoeg – een plaatje van een poldervogel is vast niet heel lustopwekkend. Toch zou het geen slecht idee zijn als het Wereld Natuur Fonds met een dergelijk project zou komen. Inclusief nieuwe anti-soa-campagne – ‘bescherm jezelf, bescherm de pandabeer!’ En tot die tijd moeten we maar hopen dat de bedreigde diersoorten zelf het voortouw nemen en veelvuldig met elkaar de beest gaan uithangen.