Dit is wat er gebeurt wanneer een redactie vol wetenschapsliefhebbers de kans krijgt om de verborgen microwereld te verkennen die schuilgaat onder de alledaagse werkelijkheid.
Wanneer ik vroeger een lijstje maakte met dingen die ik ‘als ik later groot was’ in huis wilde hebben, stonden twee dingen vaak met stip bovenaan: een mooie telescoop om mee naar de sterren te turen en een microscoop om de microwereld in beeld te brengen. Beiden ontbraken nog in mijn collectie en dus twijfelden wij hier op de burelen van New Scientist geen moment toen we de kans kregen de duolux-microscoop van fabrikant Bresser te testen – niet toevallig sinds vandaag ook te koop in onze webshop.
Van Leeuwenhoek
Hoewel de biologen onder de redactieleden tijdens hun studie nog weleens door een microscoop hadden gekeken, was het voor de meesten van ons – inclusief ondergetekende – de eerste keer sinds de middelbare school dat we door het oculair van een microscoop keken. Eeuwen nadat Antoni van Leeuwenhoek en zijn opvolgers de grondslagen voor dit prachtige instrument legden, heeft de microscoop nog niets aan zijn verwonderende functie verloren.
Gaan breinchips die onze gedachten koppelen aan machines de mens verbeteren?
Hersenimplantaten die mensen met een verlamming de mogelijkheid geven om computers te bedienen met hun gedachten, ontwikkelen zich snel.
Met een vergroting van twintig- tot zeshonderdveertigmaal kun je meteen de meegeleverde samples bekijken, keurig geprepareerde vliegenpootjes of plakjes dennenhout, bijvoorbeeld. Maar gelukkig zit er ook alles bij om je eigen preparaten te maken, zodat je aan de slag kunt met wangslijm, je eigen haren of andere zaken om eens lekker onder de micrscoop te leggen.
Hoe dat eruit ziet? Zo ongeveer:
Lekker stevig
Zeker is in elk geval dat de Bresser duolux een mooi exemplaar is om de fascinerende microwereld mee te verkennen. Naast twee oculairs (vergrotingen van vijfmaal en zestienmaal) en een wiel met drie eindstukken (die viermaal, tienmaal of twintigmaal vergroten), zijn er ook twee lichtbronnen (eentje voor directe, en eentje voor indirecte belichting), verschillende kleurfilters en een nauwkeurige handmatige mogelijkheid om scherp te stellen. De microscoop voelt stevig aan en is lekker zwaar zodat hij niet bij het minste of geringste begint te trillen.
Op de redactie hebben we er de nodige lol aan beleefd en voorlopig mag hij zeker niet weg. Zo zijn we bijvoorbeeld van plan binnenkort eens de hoekjes van onze redactiekoelkast leeg te schrapen en onder de microscoop te leggen. Veel exotischer dan dat, zal het voorlopig niet worden, is onze stellige overtuiging. Kortom: deze microscoop is van harte aanbevolen voor iedereen die ook eens onder het oppervlak van de wereld van alledag wil duiken. De Bresser duolux is te koop in onze webshop.
- Wat? Bresser Duolux microscoop
- Vergroting 20 – 640x (of 1280x met Barlowlens)
- Gebruikt direct licht en indirect licht, inclusief verschillende kleurfilters en lichtopeningen
- Inclusief materiaal om nieuwe samples te maken
- Wat kost het? €159,- (nu tijdens de superdealperiode slechts €149,-)
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees verder: