Na een succesvolle eerste editie in 2022 is de Cosmos Boekenprijs terug. De prijs wordt uitgereikt aan de auteur van het beste populairwetenschappelijke boek op het gebied van natuurkunde, wiskunde of sterrenkunde van het jaar. Benieuwd naar de zes genomineerden van 2023? Lees dan snel verder.

Duidelijk oordeel

‘Het doel is om jonge mensen aan te moedigen om te gaan lezen. Toen ik klein was, had ik maar één boekhandel in mijn dorp waar ik alle boeken van las. Tegenwoordig hebben jongeren te veel informatie en is het soms lastig om te kiezen of dingen te ontdekken’, zegt Gianfranco Bertone, initiator van de Cosmos Boekenprijs. Hij was ook betroken bij het opzetten van de prijs in zijn geboorteland Italië, wat al een aantal jaar een groot succes is. Hoog tijd dus om de prijs ook naar ons land te halen.

En zo geschiedde: vorig jaar vond de allereerste editie plaats. Na maanden van lezen en beoordelen, kwamen de vakjury – voorgezeten door natuurkundige Jan Pieter van de Schaar, de 40-koppige scholierenjury en andere belangstellenden samen in de Koninklijke Industrieele Groote Club te Amsterdam om de winnaar bekend te maken. Na een avondvullend programma vol lezingen en muziek, riepen zowel de vak- als de scholierenjury De paraplu-stelling van de Franse wiskunde-Youtuber Mickaël Launay uit tot winnaar. Hij ging naar huis met twee keer tweeduizend euro en een rits jonge nieuwe fans.

Nieuwe vaccins tegen veroudering lijken ziekten als alzheimer te voorkomen
LEES OOK

Nieuwe vaccins tegen veroudering lijken ziekten als alzheimer te voorkomen

Onderzoekers werken aan vaccins die ziekten zoals kanker en alzheimer een halt moeten toeroepen. Wat mogen we hiervan verwachten?

Benieuwd naar de sfeer van deze bijzondere avond? Lees hier het verslag of bekijk de aftermovie.

Genomineerden 2023

Na het succes van vorig jaar, maken we nu de zes genomineerden bekend van dit jaar:

Doelwit aarde – Govert Schilling

Govert Schilling brengt in kaart wat ons allemaal boven het hoofd hangt, hoe we deze projectielen op tijd kunnen zien aankomen en of we ze wellicht kunnen afbuigen of opblazen.

Veen Media B.V. | Sterrenkunde

Het eiland dat Higgs heet – Stan Bentvelsen & Martijn van Calmthout

Tien jaar na de ontdekking van het higgsdeeltje wijst Het eiland dat Higgs heet op speelse en lichtvoetige wijze de weg op dit nieuwe werelddeel in de natuurkunde, en toont de ongebaande paden.

Uitgeverij Lias B.V. | Natuurkunde

Het wonder van complexe systemen – Giorgio Parisi

Dit kleine maar rijke juweel van een boek is een ode aan de natuurkunde en aan het menselijk wonder dat wetenschap heet.

Atlas-Contact | Natuurkunde algemeen

Horizonnen – James Poskett

Horizonnen vertelt de geschiedenis van de wetenschap zoals die nog niet eerder werd verteld. Het toont aan dat de geschiedenis van de wetenschap er een is van mondiale culturele uitwisseling.

Ambo|Anthos | Geschiedenis

Marie Curie en haar dochters – Claudine Monteil

In Marie Curie en haar dochters brengt Claudine Monteil deze drie briljante, vrijgevochten en sterke vrouwen op een indringende wijze tot leven.

Querido Fosfor|Singel | Wetenschap algemeen

Ongekend – Margriet van der Heijden

Ongekend is een bundeling van biografische schetsen van bijzondere vrouwen in de natuurwetenschap.

Nieuwezijds b.v. | Natuurwetenschappen algemeen

Opnieuw zullen de vakjury – dit jaar onder leiding van bijzonder hoogleraar wetenschapscommunicatie Ivo van Vulpen – en een scholierenjury zich buigen over de boeken. De feestelijke uitreiking van de Cosmos Boekenprijs zal plaatsvinden op vrijdag 27 oktober in CREA te Amsterdam.

Meer informatie over de prijs, boeken en uitreiking vind je op www.cosmosboekenprijs.nl

Voor de scholierenjury van de Cosmos Boekenprijs 2023 zijn we nog op zoek naar een groep van dertig scholieren uit Nederland (havo, vwo, gymnasium, mbo 3 en 4), in de leeftijd 15 tot 18 jaar. 

Ben jij scholier en wil je plaatsnemen in de jury? Bekijk dan de website en meld je aan!