Vallende sterren spotten? Dat is nogal een gedoe. Voor wie de uitdaging liever uit de weg gaat, staat hieronder een prachtige timelapse van zeven jaar meteorenzwermen.

Thomas O’Brien trotseerde de koude nachten in een tentje zodat wij het niet hoeven te doen. Bron: Thomas O’Brien
Thomas O’Brien trotseerde de koude nachten in een tentje
zodat wij het niet hoeven te doen.
Bron: Thomas O’Brien

Vanavond om acht uur bereikt meteorenzwerm de Arietiden zijn maximum. Ik heb helaas slecht nieuws voor de enthousiaste sterrenspotters onder ons: de zon gaat pas om vijf voor tien onder, dus gaat de piek van de zwerm aan onze neus voorbij. Daarbij is de maan vannacht voor zo’n 60% verlicht. Te veel maanlicht kan mooie meteoren aan ons zicht onttrekken. Eventueel kun je opblijven tot 02.44 uur, wanneer de maan ondergaat en de meteoren vrij spel geeft. Tegen die tijd is de kans op mooie meteoren echter wel al flink geslonken.

Het lijkt soms alsof we altijd pech hebben. Nederland is niet het ideale land om vallende sterren te zien. Je moet gewapend zijn met eindeloos geduld en een thermoskan vol warme koffie, ander kun je het in de meeste gevallen schudden.

‘Einstein liep als theoreticus vast op de nieuwe bevindingen’
LEES OOK

‘Einstein liep als theoreticus vast op de nieuwe bevindingen’

Toen de Nederlandse natuurkundige Heike Kamerlingh Onnes iets geks ontdekte over supergeleiding, was dit onder veel fysici het gesprek van de dag. Maa ...

Maar er is ook goed nieuws. Wie zonder moeite van sterrenregens wil genieten, kan gewoon terecht op Vimeo. In de onderstaande video laat sterrenspotter Thomas O’Brien ons meegenieten van de mooiste meteoren die hij zeven jaar (!) tijd vastlegde. De meteorenzwermen die we hier zien, zijn de Perseïden, de Geminiden en de Leoniden – jaarlijks terugkerende fenomenen.

Wie toch live wil genieten kan vanavond een poging doen. Of, als je liever tot de warme zomeravonden wacht, op 13 augustus wanneer de Perseïden ons bezoeken.

Lees ook: