Weet u het nog? Lange autoritten vroeger, naar de camping in Frankrijk of Hongarije. En nog zonder dvd in de auto, dus wat moest je als kind doen al die tijd?

Gelukkig waren er vakantieboeken met allerlei opdrachten erin. Een van mijn favoriete spelletjes was altijd het lijstje met dingen die je moest aanvinken als je ze ergens buiten had gezien: een hond, een kat, een molen, een groene auto, en natuurlijk altijd weer: een non! Zo raar, die stond er elk jaar weer op.

Inmiddels zijn we wat ouder, maar soms zit je toch nog best lang in een auto of bus. Wat doe je dan? Een vakantieboek kan eigenlijk echt niet meer…
Samen met wat vrienden heb ik daar onbewust iets op gevonden. Iemand begint met zich af te vragen: hoe ging ook alweer dat nummer van Peter Andre, met die clip waarin hij zo enorm breed door de branding loopt?
Als je in het juiste gezelschap bent moet er nu minstens een persoon zeggen, ja inderdaad, dat weet ik nog, maar hoe ging dat nummer ook alweer? Vervolgens kan iedereen mee helpen denken. Liefst moet iemand met een paar noten of woorden komen om het geheugen op stoom te brengen.

Is het aardse magneetveld de weg kwijt?
LEES OOK

Is het aardse magneetveld de weg kwijt?

Volgens sommigen kan het aardmagneetveld elk moment omkeren. Is er reden tot zorg?

Dit kan natuurlijk met oneindig veel nummers, zangers, acteurs: hoe heet ook alweer die acteur die in Reservoir Dogs iemands oor afsnijdt. Hij speelt heel vaak hele goede bijrollen, maar nooit een hoofdrol. Ook in True Romance speelt hij in een scene met Dennis Hopper, zijn ze allebei Italiaans….. Of wat zong ook alweer Nick Kamen, die jongen van de spijkerbroekenreclame, die ontdekt was door Madonna….. Of weet iemand nog een nummer van Modern Talking?

De truc is natuurlijk dat er niets gegoogled mag worden, je zit zogenaamd in een taxi ergens in Afrika, of je bent toch weer lekker op weg naar de camping in Frankrijk.

Het gekke is, dat ik deze zelfde vragen al een paar keer opnieuw heb moeten stellen aan dezelfde vriendengroep. Met heel veel moeite komen we er altijd weer achter, soms pas na een paar dagen. Door kleine triggers, een noot die iemand zingt, iemand weet met welke letter van het alfabet een naam moet beginnen, wordt het geheugen gestimuleerd en komen er allerlei onnuttige feitjes naar boven die toch nog ergens diep weggestopt waren. Alleen na al deze moeite blijken de gegevens een paar maanden later weer bijna net zo diep verdwenen te zijn!

Gelukkig maar, zo kunnen we dit spelletje steeds weer spelen. Maar het blijft een raar ding, het geheugen.

En o ja, ik weet ook niet waarom het bij ons bijna altijd gaat over slechte muziek uit de jaren ’80 en '90….