Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: David Schindler, onderzoeker aan de Tilburg School of Economics and Management.

‘In 2016 woonde ik in Philadelphia, een stad die geteisterd werd door vuurwapengeweld. Met mijn Europese bril op vond ik het altijd ‘slecht’ dat zoveel Amerikanen thuis een wapen hadden. Sommige locals waren het niet met mij eens. Ik wilde daarop eens écht uitzoeken of wapenbezit tot meer moorden leidt.

Samen met econoom Christoph Koenig ben ik een groot onderzoek gestart. We focusten ons op een periode van zes maanden in 2012 en 2013, toen de wapenverkoop in Amerika tot ongekende hoogten schoten. Dat had te maken met de herverkiezing van Barack Obama en een dramatisch schietincident op de Sandy Hook-basisschool. Veel Amerikanen rekenden erop dat er strengere wapenwetgeving aan stond te komen en schaften een vuurwapen aan.

Hoe kun je op middelbare leeftijd je breingezondheid een boost geven?
LEES OOK

Hoe kun je op middelbare leeftijd je breingezondheid een boost geven?

De middelbare leeftijd is het beste moment voor leefstijlveranderingen, om zo je brein messcherp te houden.

In 35 Amerikaanse staten krijgt een klant het wapen meteen mee. In 15 andere staten is opzettelijk een wachtperiode ingebouwd. Dit blijkt cruciaal. Ik vergeleek voor alle Amerikaanse staten het online zoekgedrag naar vuurwapens, de geregistreerde wapenaankopen en de moorden die waren gepleegd. Na meer dan anderhalf jaar rekenen, analyseren en controleren kwamen we erachter dat in de staten met vertragende wetgeving even veel interesse is in de aanschaf van vuurwapens, maar dat er uiteindelijk minder wapens worden verkocht.

En dat is niet het enige. In de staten met vertragende wetgeving wordt 2 procent minder moorden met een handwapen gepleegd. Dat betekent omgerekend dat in de onderzochte periode in de 35 staten zónder vertragende wetgeving ongeveer tweehonderd moorden voorkomen hadden kunnen worden. Triest genoeg waren de slachtoffers van deze ‘extra’ moorden overwegend vrouw, meestal van middelbare leeftijd, en in hun eigen huis omgebracht na een echtelijke ruzie.

Kortom: een afkoelperiode na aanschaf leidt tot minder moorden.’