Als volger van wetenschapsnieuws denk je misschien dat je leest over het hier en nu. Over wat er in labs bewezen wordt, over resultaten die nu in de vakbladen staan en over onderzoek dat nu, per direct, relevant is voor ons leven.

Het is dan ook niet vreemd dat ik, toen ik vorige maand op Radio 1 in een discussiepanel zat bij ‘de avond van 2033‘, de vraag van de presentator kreeg of het niet opmerkelijk was dat een wetenschapsjournalist zoals ik ook een zelfverklaard sciencefictionliefhebber was.

Snel een antwoord vormend, meldde ik toen dat dat zeker niet het geval was – wetenschappers laten zich immers regelmatig inspireren door sciencefiction, veel van het wetenschappelijk nieuws van nu lijkt daar zelfs rechtstreeks uit weggelopen en toen ik nog op de Leidse sterrenwacht rondliep, kwam ik daar in de gangen waar onderzoekers hun ding deden, altijd een kamer tegen met een poster van Contact, naar het boek van Carl Sagan – destijds ook één van mijn favoriete films.

‘Als we iets buitenaards ontmoeten, dan is het een machine’
LEES OOK

‘Als we iets buitenaards ontmoeten, dan is het een machine’

Oude sterren en pril leven – dat zijn de onderwerpen waar het hart van sterrenkundige Leen Decin harder van gaat kloppen.

Maar wat snel onderzoek met de zoekfunctie op deze site, naar hoe wij omgaan met de toekomst, leert zelfs dat ik daar elke dag al mee bezig ben. En jij, als onze lezer, daarom ook.

Zo schrijven wij regelmatig dingen op als: “Heller en Barnes hopen dat astronomen in de toekomst hun model gebruiken om snel te beoordelen of op een maan leven kan voorkomen.” (uit ‘leven mogelijk op exomanen‘, hier op NWT Online). Of we schrijven ineens over een mogelijke toekomst waarin zeppelins een come-back kunnen maken (‘Nieuwe toekomst voor luchtschip‘), of over het led-lampje van de toekomst.

Ook in ons fysieke magazine blijkt de toekomst een graag geziene gast. “De patronen zijn mogelijk zelfs door te trekken naar de toekomst”, schreven we in ‘Het ritme van sociale onrust‘ over de patronen die sommige wiskundigen in de geschiedenis zien. In ‘10.000 jaar lang verboden toekomst‘ schreven we over hoe we toekomstige beschavingen moeten waarschuwen voor onze radio-actieve troep. In ‘nieuwe rol voor toilet‘ gingen we op zoek naar het toilet van de toekomst, en in ‘reddende engeltjes‘ naar de minivliegtuigjes die de ‘reddingswerkers van de toekomst’ moesten worden.

We blijken op deze site zelfs artikelen over de toekomst te verkopen. Zo kunt u bij ons ondermeer een documentaire en twee boeken (waarvan de tweede, ‘in de toekomst is alles fantastisch‘, opmerkelijk aanstekelijk klinkt) over de toekomst bestellen.

En soms, zo bleek in onze retro-rubriek vorig jaar, hadden we over die toekomst zelfs wel eens gelijk. ‘Het is mijn vaste overtuiging dat we in de zeer nabije toekomst, mogelijk via rechtstreekse tv-uitzendingen, getuige kunnen zijn van de wandeling van de eerste mens over de maan’, schreef Chriet Titulaer in 1966 in het toenmalige Natuur & Techniek, ruim drie jaar voordat de eerste mens daadwerkelijk op de maan zou wandelen.

Ik ben benieuwd welke huidige artikelen over de toekomst, over 80 jaar een schot in de roos bleken te zijn. Tegen die tijd ben ik 112 – moet te doen zijn, schat ik. Toch?