Hier volgt een oproep aan alle leraren op basisscholen in dit land. Hou de deur in de gaten! Er kunnen leden opduiken van de Animal Life Foundation. Laat ze er niet in! Ze komen de kinderen terroriseren!
De ALF heeft een ‘dierenschijf van vijf’ bedacht, een overzicht van wat je dieren mag voeren. En om voor dit lullige initiatief toch enige aandacht te trekken, sloeg de club afgelopen week alarm over het voeren van eendjes. Woordvoerder Floor Wijburg in het AD van vrijdag: ‘Stukjes oud brood gooien naar de eendjes in het park. Iedereen doet het met de beste bedoelingen. Maar het is zo verschrikkelijk slecht! Brood is helemaal niet voor eenden bedoeld. Die eten insecten, slakken, kroos en wier. Een eend is helemaal niet gemaakt om gist en zetmeel te eten.’ Volgens het ALF leidt dat slechte eetpatroon ertoe dat eenden die normaal 30 jaar worden, nu hooguit 2 jaar bereiken. Eendjes voeren is eendjes vermoorden. En met die boodschap wil het ALF de komende weken de basisscholen langs.
De werkelijkheid is natuurlijk exact andersom: als de mens de eend niet massaal zou bijvoeren, hoofdzakelijk met brood, zo de volstrekt geëxplodeerde eendenpopulatie in de steden bij de eerste winter allang ingestort zijn. Dan zouden eenden geen dertig jaar worden, maar twee.
De grote vraag is natuurlijk: hoe komt een dergelijke club op het idee om kinderen zo bang te maken, om ze te vertellen dat ze gedurende dat handjevol onschuldige kinderjaren dat ze achter de rug hebben, al moordenaars zijn geweest? Hoe ziek moet je daarvoor zijn? Kijk, dat er clubs bestaan die volwassenen bang maken voor van alles en nog wat – vaccinaties, kleurstoffen, additieven, suiker, breezers, Borssele, biotech, broeikasgas, hoogspanningsmasten, games, blote plaatjes, de lijst is eindeloos – dat moeten volwassenen zelf maar weten. We leven nu eenmaal in bijgelovige tijden. Maar kunnen we de kinderen daar asjeblieft buiten houden? Mogen die asjeblieft gewoon de eendjes voeren?
Kosmische curiosa: quasimaan Kamo’oalewa
Sterrenkundejournalist Govert Schilling beschrijft elke maand een wonderlijke bewoner van het heelal. In deze editie: quasimaan Kamo’oalewa.