DIT IS een geautomatiseerd antwoord. This is an automated reply.

Maarten Keulemans is niet op vakantie, maar heeft geen zin om uw e-mail te beantwoorden.

De reden dat u dit geautomatiseerde antwoord ontvangt, is dat u de wetenschapsredactie heeft gemaild over een pseudowetenschappelijk onderwerp. U wilt de redactie wijzen op een nieuwe theorie over de piramides, een afwijzing van Einstein, of een experiment dat zou bewijzen dat homeopathie werkt. Het kan ook gaan om aura’s, biofotonen, aardstralen, acupunctuur, klankschalen, bijnadoodervaringen of schadelijke strooivelden van zendmasten of gsm’s.

Nieuwe technologie onthult het verborgen leven van dinosauriërs
LEES OOK

Nieuwe technologie onthult het verborgen leven van dinosauriërs

Van migrerende planteneters tot toegewijde ouders: paleontologen ontrafelen stukje bij beetje het gedrag van dinosauriërs.

Als wetenschapsredactie van een krant krijgen we dagelijks zoveel van dit soort mailtjes, dat het een dagtaak zou zijn om die allemaal te beantwoorden. Daarom raden we u, voor een snelle en soepele afwikkeling van uw e-mail, aan deze korte Q&A te lezen:

Q: Ik heb een proefschrift of een boek naar de redactie opgestuurd en wil weten hoe het daarmee is.
A:
Niet goed. Uw toezending is direct na opening van de enveloppe in de papierbak verdwenen. Het kan ook dat we uw poststuk uit het raam hebben geworpen, in welk geval u uw boek/proefschrift onderaan het gebouw kunt terughalen.

Q: Ik heb u een wetenschappelijke publicatie toegestuurd die mijn gelijk onderstreept. Heeft u die gelezen?
A:
Vast niet. Het eerste wat wij doen, is artikelen beoordelen zoals we dat met alle wetenschappelijke publicaties doen. Is de auteur een onafhankelijke, erkende onderzoeker? Gaat het om een erkend, peer reviewed vaktijdschrift? Doorgaans drukken we daarna met een gerust hart de deleteknop in. Voor de goede orde: het Journal of Near-Death Studies, het Journal of Complementary Medicine en het Journal of Homeopathy lijken weliswaar erg op wetenschappelijke vakbladen, maar vormen een dekmantel voor pseudowetenschappelijke verenigingen en stichtingen.

Q: Ik wil u graag bellen, kan dat ook?
A:
Dat kan, maar dan krijgt u een bandje te horen: ‘Al onze kabouters zijn in gesprek. De wachttijd bedraagt langer dan een etmaal.’

Q: Wetenschappers staan ook helemaal niet open voor nieuwe ideeën…
A:
U bent huilie-huilie aan het doen. Naar zaken als homeopathie, acupunctuur, telepathie en uittredingen uit het lichaam is vele malen uitgebreid onderzoek gedaan. Daaruit is echter zonneklaar gebleken dat de ideeën die u aanhangt onjuist zijn. Niet leuk om te horen misschien, maar zo liggen de zaken nu eenmaal.

Q: Maar wat adviseert u mij dan wél?
A:
We raden u aan om in de stront te zakken. Of, bij gebrek aan voldoende stront, de boom in te gaan, naar de maan te lopen of naar de pomp te lopen. Desgewenst kunt u ook m’n rug op, maar alleen op afspraak, en alleen na schriftelijke toestemming van de hoofdredactie.

We rekenen op uw onbegrip, en hopen nooit meer iets van u te vernemen.

Met vriendelijke groet,

Maarten Keulemans
De wetenschapsredactie