Afgelopen zaterdag vond in Leiden de Nacht van Kunst en Kennis plaats. New Scientist was aanwezig om het publiek te onderwijzen over de wetenschap achter bier. Uiteraard werd hierbij ook het een en ander geproefd.

Hoofdredacteur interviewde Michel Ordeman van Brouwerij Jopen
Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist, interviewde Michel Ordeman van Brouwerij Jopen. Beeld: Esther de Wit

Ondanks lezingen van onder anderen fotograaf Anton Corbijn en ex-astronaut André Kuipers in de zaal ernaast, was het de hele avond gezellig druk in de foyer van Leidse Schouwburg. Het publiek bestond uit bierkenners, bierliefhebbers, toevallige voorbijgangers en zelfs een aantal mensen dat hun eigen brouwerij wilde starten.

Thomas Hertog werkte samen met Stephen Hawking en onderzoekt de oerknal
LEES OOK

Thomas Hertog werkte samen met Stephen Hawking en onderzoekt de oerknal

Tijd en natuurwetten zijn voortgekomen uit de oerknal, in een chaotisch proces van toevalligheden, zegt theoretisch natuurkun ...

De vier aanwezige brouwerijen – Pronck, Jopen, ’t IJ en Leidsch Bier – hadden hun beste biertjes meegenomen en de proefglaasjes moesten keer op keer worden omgespoeld om ruimte te maken voor een nieuw speciaalbier.

Opvallend was dat iedere brouwerij een India Pale Ale (IPA, of, op z’n Leidsch, ‘Aaipiejee’) meenam. Deze steeds populairdere IPA werd oorspronkelijk in Engeland gebrouwen om mee te nemen naar India. Door de extra toegevoegde hop is het bier namelijk langer houdbaar en kon het ook na de lange zeereis nog gedronken worden.

Champagnegist

Chemicus Gino Baart liet het publiek bier met verschillende smaakstoffen proeven. Beeld: Esther de Wit
Chemicus Gino Baart liet het publiek bier met verschillende smaakstoffen proeven. Beeld: Esther de Wit

Door deze extra hop is IPA over het algemeen aan de bittere kant, wat niet voor iedereen weggelegd is. Maar ook voor de mensen die niet zo’n liefhebber waren van IPA’s was er meer dan genoeg te proeven: dubbelbieren, trippelbieren en het verrassende La Dixième van Leidsch Bier, gebrouwen met champagnegist.

Niet alleen de proeverijen, maar ook de lezingen werden goed bezocht. New Scientist-redacteur Joris Janssen bevestigde en ontkrachtte enkele mythes over bier. Zo is oud bruin niet goed voor de borstvoeding, maar is het wel plausibel dat je van bier een bierbuik krijgt. De hoeveelheid wondervitamines in bier blijkt tegen te vallen: voor het mirakelmolecuul nicotinamide riboside kun je beter melk drinken. De lezing eindigde gelukkig met goed nieuws: een biertje per dag kan wel degelijk helpen tegen hart- en vaatziekten.

Lees meer over de wetenschap achter bier in het juninummer van New Scientist, te bestellen in de webshop.
Lees meer over de wetenschap achter bier in het juninummer van New Scientist, te bestellen in de webshop.

De lezing van chemicus Gino Baart was een lezing en proeverij in één: hij gaf alle deelnemers acht glaasjes bier, elk met een andere smaakstof. Sommige daarvan werden snel achterovergeslagen, anderen smaakten als bier waar tijdens het brouwproces iets flink mis was gegaan. Baart legde alles uit over de scheikunde achter deze smaken.

Heb je dit evenement gemist en wil je dat niet nog eens laten gebeuren? Houd dan de agenda van New Scientist in de gaten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees ook: