Er is een ramp gebeurd, en jawel, een wagonlading aan wetenschappers en techneuten informeert via televisie de massa over wat er zoal aan de hand is. Helaas heeft niet elke specialist de X-factor. Het valt me ook op bij foto’s van wetenschappers in vakbladen of zelfs op hun eigen webpagina. Je ziet het in één oogopslag: dat is een wetenschapper. Doorgaans oogt zo iemand buitengewoon intelligent – een handige eigenschap als je de wetenschap wil beoefenen – maar soms denk ik dat het uiterlijk een beetje verzorgder kan. Een ander kapsel wellicht, een beter getrimd baardje, een andere bril, en natuurlijk aangepaste kleding – allesbehalve dat grauwe confectiekostuum van tien jaar oud of het versleten geitenwollensokkentenue.

Als wetenschappers in de media komen – naar aanleiding van een ramp, bij een discussieprogramma zoals De Zevende Dag of Pauw en Witteman of de jaarlijkse wetenschapsquiz – is er nog wel een stylist die met wat poeder, zalf en een kammetje het een en ander fatsoeneert. Niettemin, het lijkt me aardig voor zowel televisiekijker als de wetenschapper zelf als het een stapje verdergaat: een complete make-over. De ideale outfit, een coupe soleil en passende make-up: Pimp a scientist. Zelfs een commerciële omroep kan zo indirect toch nog aandacht aan wetenschap schenken: haal een wetenschapper uit het laboratorium of de universiteitsbibliotheek en geef hem of haar een metamorfose.

Er zijn natuurlijk zat wetenschappers die absoluut geen make-over nodig hebben, die hebben de nodige X-factor en staan er gewoon als autoriteit, daar voor die televisiecamera, en brengen hun boodschap klip en klaar over. Dan denk ik aan bijvoorbeeld Gerard ’t Hooft, Vincent Icke, Robbert Dijkgraaf en Ingrid Daubechies. Zo’n make-over kan echter geen kwaad voor wetenschappers zonder die factor, die niet zijn gezegend met een vlotte, begrijpelijke babbel en moeite hebben om in het spervuur aan vragen van de journalist overeind te blijven. Het oog van de televisiekijker wil ook wat, en als ze afgaan, gebeurt dat in ieder geval in stijl.

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
LEES OOK

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’

Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.