Ik kan de wekker de schuld geven, maar natuurlijk moet ik mijzelf aankijken als ik geen volledige nachtrust geniet. Te vaak kijk ik naar de herhaling van Pauw en Witteman, lees ik nog snel een hoofdstuk in een spannende roman of zoek ik nog wat uit voor het werk met de computer. Het is tijd voor een verandering. Zeker nu ik zie dat een groot onderzoek gepubliceerd in het vakblad Sleep aangeeft hoe ongezond weinig nachtrust is.
Daar waren natuurlijk al eerder aanwijzingen voor. Zelfs deze week nog publiceerden Leidse medici een artikel waarin ze een verband leggen tussen een enkel nachtje de slaap overslaan en het ontstaan van diabetes 2. Al een enkel nachtje zonder slaap kan de gevoeligheid voor insuline veranderen, schrijven ze in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Volgens de Leidse onderzoeker Esther Donga lijkt het geen toeval dat in onze moderne slaapschaarse tijden het aantal gevallen van diabetes 2 toeneemt. De gevoeligheid voor insuline ligt niet vast in gezonde mensen, maar hangt af van hoe lang ze in de voorafgaande nacht hebben geslapen. Misschien hebben meerdere nachten met weinig slaap wel hetzelfde desastreuze effect als een enkele slapeloze nacht.
Voor het onderzoek in Sleep hebben de onderzoekers een enorme hoeveelheid gegevens verzameld. Ze analyseerden data verzameld gedurende 43 jaar waarbij bijna 1,4 miljoen mensen waren betrokken, en ruim 100.000 sterfgevallen. De slaapduur volgde uit ingevulde vragenlijsten, en een overlijdensakte vormde het bewijs voor een sterfgeval.
De nachthemel wordt een knipperende kermis
Columnist Ans Hekkenberg schilt een appeltje met bedrijven die lomp omspringen met de nachthemel.
Er was in het onderzoek ook sprake van mensen die steevast veel langer dan acht uur sliepen. Dat was ook niet gezond, maar dat komt volgens de onderzoekers doordat teveel slaap een teken is van gezondheidsproblemen. Chronisch te weinig slaap daarentegen zien zij als een oorzaak van een slechte gezondheid en een verkorte levensduur.
Vergeleken met enkele tientallen jaren geleden is er een enorme toename van verleidingen die een lange nachtrust in de weg staan. En in de grote stad is het ’s nachts zelden stil. Zijn er nu nachtrustmaatregelen nodig ter bevordering van de volksgezondheid? Het zal denk ik lastig zijn om de rust volledig terug te brengen. Een avondklok is niet van deze tijd. Misschien dat bezuinigingen wel omroepen ertoe kunnen bewegen vroeger te stoppen met hun uitzendingen. Dan mogen ze van mij ook ophouden met al die eindeloze herhalingen die evenzeer mijn wandeling richting slaapkamer kunnen vertragen.
Dan zijn er nog vele mensen die vanwege hun beroep vaak kort of slecht slapen. Ik ben benieuwd of onderzoekers een verband kunnen vinden tussen slaaptekorten en de levensduur van mensen met een beroep in ploegendienst, of met anderszins onregelmatige werktijden, zoals in de zorg, de industrie of de overheid. Dan kan zo’n slaaponderzoek nog wel eens een heikel punt worden bij de volgende onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden.
Ik moet binnenkort maar eens een weekeinde ver van de stad doorbrengen. Dan kan ik er omgeven door alle landelijke rust nog eens een goede nacht over slapen.