Vanaf vandaag ligt het extra dikke zomernummer van New Scientist in de schappen. Ditmaal veel aandacht voor hoe het smelten van de ijskappen er voor kan zorgen dat de zeespiegel daalt in plaats van stijgt.
New Scientist maakte daarvoor een inventarisatie van recent onderzoek naar het gedrag van de oceanen. Als het ijs van Groenland smelt, blijkt uit de onderzoeken, verdeelt het water zich niet gelijkmatig over de oceanen. Hoewel gemiddeld genomen de zeespiegel wereldwijd stijgt, verwachten onderzoekers voor sommige gebieden juist een enorme daling. De daling treedt vooral op in gebieden die relatief dichtbij de Noordpool of Zuidpool liggen. Rond IJsland kan de zeespiegel meer dan 10 meter zakken. Voor de noordelijke kust van Schotland zou dat 3 meter zijn.
De voorspellingen worden onder meer gesteund door geologen van de TU Delft en ecologen van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Zij verwachten echter dat de Nederlandse kustgebieden niet moeten rekenen op een zeespiegeldaling, omdat ons land te ver van de Noordpool ligt. Als het ijs van zowel Groenland als Antarctica smelt, kan de Nederlandse kust kan zich opmaken voor de gemiddelde zeespiegelstijging van ongeveer 3,5 meter.
Word je van langzaam hardlopen ook fit?
Slow running, ofwel rustig joggen, is in opkomst. Goed nieuws: ook deze vorm van sporten zet zoden aan de dijk.
Kritiek
Maar natuurlijk biedt het tweede nummer van New Scientist nog meer. Zo opent de Britse cognitief psycholoog David Shanks in ‘commentaar’ de aanval op het onderzoek van de Nederlandse psycholoog Ap Dijksterhuis naar wat in psychologische kringen priming heet – het idee dat je aan mensen bepaald gedrag kunt ontlokken door ze ongemerkt psychologisch te sturen. Zo zou uit een onderzoek van Dijksterhuis uit 1998 blijken dat mensen intelligentere antwoorden geven als ze eerst een tijdje aan een professor hebben gedacht.
Shanks probeerde in het lab de resultaten van dat onderzoek van na te meten, maar dat lukte niet. Daarmee komt volgens hem het onderzoek naar priming op losse schroeven te staan. ‘Veel onderzoekers realiseren zich nu dat valspositieve, niet-reproduceerbare resultaten ook in gerenommeerde vakbladen zijn terechtgekomen’, schrijft Shanks daarover in het nummer.
In een interview reageert Dijksterhuis uitgebreid op die kritiek. ‘Volgens mij deugt zijn onderzoek niet’, zegt Dijksterhuis over het onderzoek van Shanks. ‘Het stoort mij dat een zwak onderzoeksartikel zo werd opgeblazen. Ons onderzoek is inmiddels al 27 keer gerepliceerd, aan twaalf wetenschappelijke instellingen, in acht verschillende landen.’
Kosmisch vuurwerk
Ook in dit zomernummer:
- Een uitgebreid dossier over de geheimen van het menselijk lichaam. Alles over gapen, krabben, hikken, voelen, overgeven, grijpen, ruiken en kietelen.
- Wat gebeurt er wanneer een gaswolk in het centrum van onze melkweg botst op een enorm zwart gat? Welk kosmisch vuurwerk kunnen we dan verwachten?
- Een nieuwe energierevolutie gaat ervoor zorgen dat we een groot deel van ons warmteafval kunnen terugwinnen en hergebruiken.
- Welk extreem leven kruipt en krioelt kilometers onder de grond?
- Lichaamstaal: de mythes over onze non-verbale communicatie wetenschappelijk doorgeprikt.
- Hoe ruimtetoeristen zich in Nederland voorbereiden op een toekomstig gewichtsloos avontuur.
- En nog heel veel meer…