Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Anton Scheurink, hoogleraar neuroendocrinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

‘Een groot moment van inzicht kreeg ik op een congres in Washington, toen ik erachter kwam dat niet per se meer sporten goed werkt tegen lichamelijke inactiviteit, maar vooral onbewust bewegen, ofwel Non-Exercise Activity Thermogenesis (NEAT).

Dit behoeft wellicht enige uitleg. In Nederland is overgewicht een groot probleem. Een grote groep mensen eet te veel en beweegt te weinig. Ondanks alle campagnes om mensen aan te zetten om minder en gezonder te eten, heb ik het eerlijk gezegd opgegeven dat dit gaat gebeuren. Met alle gevolgen van dien, zoals diabetes en hart- en vaatziektes.

'Stel een leeftijdsgrens in voor euthanasie bij psychisch lijden'
LEES OOK

'Stel een leeftijdsgrens in voor euthanasie bij psychisch lijden'

We moeten terughoudender zijn met het aanbieden van euthanasie bij psychisch lijden, stelt psychiater Jim van Os. Vooral bij jonge mensen.

Anton Scheurink

Ik was in Washington DC, op een congres waar Terence Wilkins de resultaten deelde van zijn onderzoek waarin kinderen op een openbare school werden vergeleken met die op een particuliere school. De openbare school had geen geld voor sport, maar op de particuliere school werd acht uur per week gesport. Het bleek dat er geen verschil was in het totaal aan lichaamsactiviteit in een week, omdat de kinderen van openbare scholen actiever waren in hun vrije tijd.

Als je een dag hebt gesport, compenseer je dat de volgende dag onbewust, en ben je minder actief. Zo kwam ik erachter dat veel mensen vooral denken aan sporten als het over activiteit gaat, maar juist dat NEAT is veel belangrijker.

Dat zijn dus alle fysieke en onbewuste inspanningen die je op een dag doet. Dat werkt effectief, en ik pas het zelf ook toe. De trap pakken in plaats van de lift of een blokje omgaan tijdens een telefonische vergadering. Mijn bureaustoel heb ik vervangen door een sta-bureau. Hier op de afdeling hebben we er echt een sport van gemaakt. En toen mijn Garmin gisteravond zei dat ik maar achtduizend stappen had gezet, ben ik nog een blokje om gegaan.’