Algen zijn in theorie wonderwezens die enorme hoeveelheden brandstoffen kunnen produceren. Maar hoe krijg je algen zover dat zich daadwerkelijk ontpoppen tot industrieel werkpaard? Lezers van New Scientist kunnen een kijkje nemen in het algenlaboratorium van de Wageningen Universiteit, en met eigen ogen zien dat een groene algentoekomst toch echt dichterbij komt.
In de smurrie die ’s zomers onze meren en plassen groen kleurt, schuilt een redder in nood. Algen groeien overal waar je ze niet wilt hebben, en juist die eigenschap maakt ze uitermate geschikt als producent van biobrandstoffen. Als de omstandigheden gunstig zijn, blijken zeer efficiënte biochemische fabriekjes te zijn die op volle toeren draaien.
Dat is vervelend voor onze buitenwateren, maar interessant als je erin slaagt de organismen naar je hand te zetten – en ze nuttige stoffen laat produceren. Met een enorme kweeksystemen probeert de Wageningen Universiteit te achterhalen hoe algen te temmen zijn tot producent van biobrandstoffen.
Onbekende sterrenbeelden aan de hemel
Govert Schilling maakt je wegwijs aan het firmament. In december 2024 werpt hij een blik op onbekende sterrenbeelden.
Speciaal voor lezers van New Scientist geeft de Wageningse hoogleraar René Wijffels – tevens wetenschappelijk directeur van AlgeaParc – een college over het algenonderzoek aan zijn universiteit. Aansluitend verzorgt algenonderzoeker Dorinde Kleinegris een rondleiding waarbij je van dichtbij de proefopstellingen kunt bekijken.
New Scientist University
Wanneer Vrijdag 4 april 2014 van 13.30 tot 15.30 uur
Waar Wageningen UR
Kosten €24,95 voor abonnees van New Scientist en €34,95 voor niet-abonnees
Meld je aan op newscientist.nl/university