Wat mag je nu wel en niet eten? De duidelijkheid is vaak ver te zoeken. Verschillende visies op voeding, en de wetenschap daarachter, krijgen ruim baan tijdens het volgende New Scientist Café met publicist en arts-onderzoeker Kris Verburgh, voedingswetenschapper Ellen Kampman en psycholoog Chantal Nederkoorn.

Tijdens het New Scientist Café over voeding op 19 mei kom je te weten wat nu gezond is, en wat niet.
Tijdens het New Scientist Café over voeding op 19 mei kom je te weten wat nu gezond is, en wat niet.

Is New Scientist de weg kwijt? Kort door de bocht was dat de teneur na publicatie van dit voorproefje van het grote interview met Kris Verburgh uit de net uitgekomen New Scientist #33. Zijn kijk op voeding kun je controversieel noemen. Hij benadert voeding vanuit het perspectief van veroudering. Volgens Verburgh kan voeding ‘verouderingsschakelaars’ in het lichaam aanzetten. Vermijd je die voeding, zo redeneert hij, dan kun je een hogere leeftijd bereiken en blijf je bovendien langer gezond. Hoewel niet iedereen zijn visie deelt, heeft Verburgh invloed. Zijn eerste boek over dit onderwerp getiteld De voedselzandloper vond gretig aftrek en pasgeleden kwam opvolger Veroudering vertragen uit. Tijdens het aankomende New Scientist Café gaan we daarom graag met hem in gesprek.

Kritiek

Ellen Kampman, hoogleraar voeding en ziekte aan Wageningen University, zal daarbij ook aanwezig zijn. Zij staat kritisch tegenover veel van de conclusies die Verburgh trekt. Zo ziet Verburgh bijvoorbeeld overtuigend bewijs voor een relatie tussen het drinken van melk en een verhoogd risico op prostaatkanker. ‘Maar als je naar de laatste stand van zaken in het onderzoek kijkt, dan zie je dat dit niet klopt’, zegt Kampman. ‘Wat we wél weten, is dat melk juist beschermt tegen dikkedarmkanker. De relatie die Verburgh legt, heeft te maken met het effect van calcium. Maar voordat calcium dit effect teweegbrengt, moet je zoveel melk drinken dat je erin stikt.’

Waarom NASA een sonde naar Jupitermaan Europa stuurt – en waar hij naar op zoek is
LEES OOK

Waarom NASA een sonde naar Jupitermaan Europa stuurt – en waar hij naar op zoek is

NASA is onderweg naar een van Jupiters ijsmanen om te onderzoeken of deze leven kan herbergen. Wat is er zo speciaal aan Europa?

Kennis over goede voeding is er voldoende, het gaat erom dat mensen die kennis ook echt ter harte nemen, betoogt Kampman. Minder alcohol, minder vlees en meer groente en fruit – als je je daaraan houdt, zit je goed. Tijdens het New Scientist Café gaat Kampman in op de vraag hoe de wetenschap helpt bepalen wat gezond is en hoe dit leidt tot voedingsrichtlijnen. Maar je braaf houden aan het dagelijks eten van twee ons groente en twee stuks fruit, is makkelijker gezegd dan gedaan. ‘Door een quiz met het publiek zal ik laten voelen hoe weinig mensen zich eigenlijk écht aan die richtlijn houden’, zegt Kampman.

Feit en mening

Waar Kampman vooral ingaat op het wetenschappelijk onderzoek achter gezonde voeding, zal psycholoog Chantal Nederkoorn vertellen over hoe ons brein ons in de weg zit bij het maken van de juiste voedingskeuzes. ‘We weten best dat chips niet goed zijn voor de lijn, maar toch kunnen we er niet van afblijven,’ zegt ze. Nederkoorn zal de mechanismen toelichten die hierbij een rol spelen en hoe je met die kennis je voordeel kunt doen. Eenvoudig is dat niet. ‘De voedingsindustrie maakt het vooral impulsieve mensen erg moeilijk’, zegt Nederkoorn.

Aan het eind van de avond zal hopelijk duidelijk zijn tot waar de feiten gaan en waar mening begint. Verburgh zegt dat hij voor de wetenschappelijke onderbouwing van zijn visie kijkt naar topexperts – en dan vooral uit het buitenland. ‘Hun meningen zeggen mij meer dan bijvoorbeeld een Nederlandse, door de voedingsindustrie gesponsorde onderzoeker’, zegt hij daarover in het interview dat we recent met hem hadden. Kampman plaatst juist vraagtekens bij de selectie van bronnen die Verburghs claims moeten ondersteunen. ‘Het is een beetje alsof hij de klok heeft horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt.’

Ben erbij

Benieuwd geworden naar de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding en naar de visies die daarover bestaan? Kom dan op 19 mei naar het New Scientist Café over voeding in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Verburgh, Kampman en Nederkoorn zullen die avond elk hun eigen verhaal presenteren, waarna we afsluiten met een discussie aan de hand van stellingen. Bovendien krijg je als bezoeker de gelegenheid vragen af te vuren op de sprekers. Mis het niet en bestel op tijd. Een heet, maar vooral informatief, avondje ligt in het verschiet.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: