Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun hele carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in bijlage Z van Algemeen Dagblad, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze week: Ap Dijksterhuis, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en auteur van het recent gepubliceerde boek Maakt geld gelukkig?
‘Als je naar de relatie tussen geld en geluk kijkt, dan zijn er twee kampen. Er zijn de mensen die zeggen dat rijkdom gelukkig maakt, en anderen die beweren dat er nauwelijks of geen verband is. Ik neigde zelf iets meer naar het tweede kamp, en ben het gaan onderzoeken voor mijn boek Op naar geluk. Het fenomeen geluk kan je niet vangen in een keiharde definitie, maar in het algemeen bevind je je in een situatie waar je graag wilt zijn, met veel rust en weinig zorgen. Om te kijken of er een verband is, heb ik een grootschalig literatuuronderzoek gedaan. Vooral de laatste jaren is er veel gepubliceerd, en wat bleek? Mensen met veel geld zijn gelukkiger dan mensen met minder geld.
Vervolgens ben ik gaan kijken of de toename van geluk bij een bepaald bedrag, bijvoorbeeld 70.000 euro, stokte. Dat dacht ik namelijk, maar het was niet zo. Ik weet nog goed dat ik op een maandagochtend een aantal zoektermen had ingevoerd en vervolgens zes artikelen las die allemaal hetzelfde zeiden: hoe hoger het inkomen, des te gelukkiger de persoon. Waarom mensen met geld gelukkiger zijn, is interessant. Het gaat om de kwaliteit van het leven en zekerheid. Mensen met geld kunnen tijd kopen, ervaringen kopen en ze kunnen geld weggeven om anderen gelukkig te maken. Niet alle rijken kunnen dat, maar als ze over die mentale horde zijn gegaan, worden ze nog gelukkiger.’
De meest accurate klok kan onze kijk op de kosmos veranderen
Met een kernklok, die er per 300 miljard jaar maar één seconde naast zit, kun je testen of natuurconstanten wel echt constant zijn.