Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Bertine de Vries, die onlangs promoveerde bij de Rijksuniversiteit Groningen.

Naast mijn werk als GZ-psycholoog ben ik ultraloper, en heb ik vorige maand mijn promotie afgerond. De combinatie van verschillende dingen vind ik mooi. Van het lopen heb ik geleerd dat je veel meer kunt dan je denkt. Vroeger was ik al moe na een uurtje hardlopen, maar twee jaar terug heb ik 160 kilometer gelopen. Met een glimlach op mijn gezicht.

Het hardlopen stond even op een laag pitje door mijn promotie. Tijdens mijn onderzoek naar gewelddadig gedrag in relatie tot personen met een psychotische stoornis kreeg ik een groot inzicht.

Het darmmicrobioom en chronische ziekten
LEES OOK

Het darmmicrobioom en chronische ziekten

Het microbioom wordt in verband gebracht met ziekten zoals alzheimer, diabetes en het chronischevermoeidheidssyndroom.

Vaak wordt gedacht dat deze groep mensen eerder daders dan slachtoffers zijn. Om te kijken of dit daadwerkelijk juist is, hebben we onderzoek gedaan bij drie grote ggz-instellingen en een literatuuronderzoek met meta-analyse. 

Bertine de Vries

We onderzochten wie het slachtoffer was, en welke risicofactoren daarmee samenhingen. Toen de resultaten uit de computer rolden, bleek dat deze personen veel vaker slachtoffer zijn van geweld dan de algemene bevolking.

Ze lopen vier tot zes keer meer risico op fysieke mishandeling of bedreiging. Doordat ze last hebben van hallucinaties en wanen, kunnen ze bepaalde situaties lastiger inschatten, en zo een makkelijke prooi worden voor geweldplegers.

Dit resultaat moet ertoe leiden dat hulpverleners alert zijn op mogelijke gevaren en dat ze doorvragen als het gaat om potentiële trauma’s. Mensen met een psychose worden namelijk te vaak over het hoofd gezien als het gaat om hun risico op slachtofferschap.

En zeker, nu de promotie achter de rug is, heb ik het lopen weer opgepakt. Mijn volgende doel is volgend jaar minimaal 200 kilometer te halen bij een 24 uur ultraloop.’