‘Miskraam door ingeblikt of opgewarmd eten’, kopte De Telegraaf op 14 oktober op hun website. Zwangere vrouwen en hun partners zouden ingeblikt eten, opwarmmaaltijden in plastic bakjes en kassabonnetjes moeten vermijden om een miskraam te voorkomen. De kans op een miskraam zou met maar liefst 80 procent stijgen, aldus De Telegraaf. De boosdoener is de stof bisfenol A (BPA) die in diverse producten wordt verwerkt. BPA kan namelijk het hormoonstelsel beïnvloeden, wat leidt tot een verhoogd risico op een miskraam.

Bron: Flickr / krossbow
Bron: Flickr / krossbow

De Telegraaf baseert zich op een onderzoek van Amerikaanse wetenschappers van de Stanford University in Californië, dat is uitgevoerd onder 114 zwangere vrouwen die al eerder een miskraam hebben gehad. Ze analyseerden het BPA-gehalte in het bloed van de vrouwen. De waarden liepen uiteen van 0,0636 tot 0,1651 nanogram BPA per milliliter bloed. Tijdens het onderzoek kregen uiteindelijk 68 vrouwen opnieuw een miskraam. De onderzoekers concludeerden dat vrouwen met een hoge concentratie BPA in hun bloed 80 procent meer kans hebben op een miskraam.

Andere verklaring

Volgens gynaecoloog Niek Exalto, verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam, hoeft dat echter geen gevolg te zijn van een hoge BPA-concentratie. ‘Vrouwen die al eerder een miskraam hebben gehad, hebben een hogere kans om dit een volgende keer weer te krijgen’, zegt Exalto. ‘Dat geldt ook voor vrouwen op hogere leeftijd of wanneer ze kampen met overgewicht. Het is niet duidelijk of daarvoor in het onderzoek is gecorrigeerd. Dat is natuurlijk wel van belang voor de uitkomsten. Het onderzoek is meer een aanwijzing dat hoge concentraties BPA een miskraam kunnen veroorzaken, maar het is niet genoeg om dat als feitelijk bewijs te zien.’

Waarom NASA een sonde naar Jupitermaan Europa stuurt – en waar hij naar op zoek is
LEES OOK

Waarom NASA een sonde naar Jupitermaan Europa stuurt – en waar hij naar op zoek is

NASA is onderweg naar een van Jupiters ijsmanen om te onderzoeken of deze leven kan herbergen. Wat is er zo speciaal aan Europa?

Exalto ziet nog een andere verklaring voor het hoge aantal miskramen. ‘Het zou ook zo kunnen zijn dat de vrouwen die veel geprepareerde maaltijden eten, en daardoor meer BPA in hun lichaam hebben, een ongezondere levensstijl hebben’, zegt Exalto. ‘Ze kunnen dus net zo goed minder foliumzuur en andere noodzakelijke vitamines binnenkrijgen die van belang zijn tijdens de zwangerschap. Een miskraam is dus niet noodzakelijkerwijs het gevolg van een hoge concentratie BPA.’ Het is volgens de gynaecoloog te kort door de bocht om te zeggen dat de chemische stof leidt tot een miskraam, maar we kunnen ook niet uitsluiten dat het enige invloed heeft.