Als je wel eens bent gebeten door een kwal dan weet je: dat doet zeer. Maar hoe kan zo’n slap dier zonder tanden of een angel steken? Destin, bekend van het Youtube-kanaal Smarter every day laat het ons in slowmotion zien.

Bij aanraking schieten minuscule naaldjes gevuld met gif uit de tentakels van de kwal. Bron: Smarter every day
Bij aanraking schieten minuscule naaldjes gevuld met gif uit de tentakels van de kwal.
Bron: Smarter every day

Kwallen steken met netelcellen. Dat zijn cellen met een blaasvormige structuur waarin een opgerolde neteldraad met een harpoentje zit. De holte rondom de neteldraad is gevuld met gif.

Als je het haartje van de cel aanraakt, schiet het draadje als een harpoen uit de cel en loopt het gif langs het draadje weg. De snelheid van het harpoentje kan oplopen tot 130 kilometer per uur. Neteldieren, waaronder kwallen, gebruiken hun netelcellen om zich te verdedigen en om te jagen. Kleine dieren die worden gestoken raken verlamd en sterven vervolgens.

Egocentrisch, verwend en eenzaam? Het stereotype van het enig kind onder de loep
LEES OOK

Egocentrisch, verwend en eenzaam? Het stereotype van het enig kind onder de loep

Welk effect heeft opgroeien zonder broers en zussen werkelijk op het welzijn en de persoonlijkheid van een enig kind?

Slowmotion

Toxicoloog Jamie Seymour van de Australische James Cook University laat onder de microscoop het principe van de kwallenbeet zien. Hij laat daarvoor een tentakel van een anemoon zien onder de microscoop. Kwallen en anemonen zijn allebei neteldieren en het steekproces gaat bij beiden op dezelfde manier. Door anemonen onder de microscoop te bekijken, kunnen we dus ook wat leren over hoe kwallenbeten werken.

Seymour stimuleert de tentakel met de netelcellen door hem een stroomstoot van 9 volt te geven. Binnen elfduizendste van een seconde schieten minuscule naaldjes gevuld met gif uit de tentakels.

Dankzij speciale camera’s kunnen we in slowmotion zien hoe de harpoentjes met gif uit de tentakels worden geschoten.

Lees ook: