Denkend aan koninginnedag in Amsterdam, slaat de angst me om het hart. Dat betekent dat ik als de dood ben door mijn man te worden meegesleept naar het oranje feestgedruis in onze hoofdstad. Achter dit gezegde schuilt een fysieke waarheid. Het is letterlijk slecht voor mijn hart- en vaatstelsel om (langdurig) bang, depressief en gestresst te zijn.
Stresshormoon
Mensen die veel piekeren en bovendien geneigd zijn hun zorgen op te potten, hebben een hogere cortisolwaarde in hun bloed. Cortisol is een stresshormoon. Daardoor raakt het immuumsysteem uit balans, wat de kans verhoogt op allerlei ontstekingen. En veel cardiologische problemen worden veroorzaakt door ontstekingen, bijvoorbeeld aan de binnenkant van de kransslagader.
Onbekende sterrenbeelden aan de hemel
Govert Schilling maakt je wegwijs aan het firmament. In december 2024 werpt hij een blik op onbekende sterrenbeelden.
Een Tilburgse professor medische psychologie, Johan Denollet, was afgelopen week zo aardig het me nog eens uit te leggen. In de jaren tachtig ontdekte hij dat het herstel na de implantatie van een hartdevice (bv. een pacemaker) mede afhankelijk is van persoonlijkheidskenmerken. Piekerende binnenvetters genezen minder snel dan zonnige levensgenieters, zelfs als hun operatie objectief gezien minder ernstig is.
Overlijdenskans
De implantatie van een levensreddend hartdevice kan zelfs zorgen voor zoveel stress en angstgevoelens omtrent het functioneren van het apparaat, dat de overlijdenskans van piekeraars verdubbelt ten opzichte van hun goedgemutste medepatiënt.
Hoewel de hoogleraar me tevens verzekerde dat tijdelijke stress een mens tot grootse prestaties kan brengen, denk ik niet langer licht over de oranjestress die mij jaarlijks om het hart slaat.
Bloedend hart
Overigens is dat gezegde veel ouder dan de hier beschreven cardiologische inzichten. Dat zet een mens toch aan het denken. Al googlend vond ik maarliefst 69 (!) gezegden met het woord 'hart' erin. Een zeer zorgwekkende betreft iets doen met tegenzin: iets doen 'met bloedend hart'.
Nee hoor, ik blijf op 30 april veilig thuis.