Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Janique Kroese (29) die vorige week promoveerde bij de Vrije Universiteit Amsterdam en het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving.
‘Tijdens mijn promotieonderzoek onderzocht ik de relatie tussen eenoudergezinnen en criminaliteit. Je kunt eenoudergezinnen in drie categorieën opsplitsen: ofwel je belandt in een eenoudergezin na een scheiding, ofwel door het overlijden van een van de ouders, of je wordt al vanaf je geboorte door een persoon opgevoed.
Ik was benieuwd naar het effect daarvan op het gedrag van de kinderen, en dan specifiek of het soort eenoudergezin ook nog verschil maakt. Normaal gesproken is het bij dit soort onderzoek lastig om deelnemers te vinden, maar wij konden beschikken over de data van het CBS, inclusief de data van de politie, omdat elke Nederlander geanonimiseerd in deze dataset zit.
‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’
Ron Fouchier staat aan de frontlinie in de strijd tegen de griep. Met nieuwe vaccins wil hij ons beschermen tegen toekomstige pandemieën.
Superbeveiligde omgeving
Dat heeft bij mij geleid tot een belangrijk inzicht, waarvan ik nog precies weet wanneer het ik het kreeg. Bij het CBS kom je in een superbeveiligde omgeving. Je kiest verschillende datasets, bijvoorbeeld wanneer iemand gestorven is, bij welke ouder hij of zij woont, en wat voor soort criminaliteit er is gepleegd, en dat moet je daarna allemaal aan elkaar zien te koppelen.
Tijdens de eindanalyse drukte ik op de knop en zag met eigen ogen dat kinderen die opgroeien in een eenoudergezin een verhoogde kans hebben op het plegen van criminaliteit. De kans is ongeveer 1,7 keer groter dan bij kinderen die door twee ouders worden opgevoed. Dat is echt een behoorlijk groot verschil.
Dat was een voor mij een groot inzicht, maar het is natuurlijk geen leuke uitkomst. We leven niet voor niets in een moderne samenleving, waarin je wilt dat het ook in eenoudergezinnen gewoon goed gaat met kinderen.’
Hoewel we nog niet precies weten wat de oorzaak is, zien we wel dat na een scheiding een verhoging van criminaliteit plaatsvindt. Als er dus een inventie gepleegd moet worden, dan moet je dat na die scheiding doen.’