Waarom blijven krentenbollen zolang goed? Een gewoon kadetje beschimmelt snel, maar een krentenbol kan je wel weken bewaren.
Harry Bruijs
Dit blijkt geen moeilijke vraag voor onze vaste vragenbeantwoorder en voedseltechnoloog IJsbrand Velzeboer. ‘In een krentenbol zitten ingrediënten die enigszins schimmelwerend zijn’, aldus Velzeboer. ‘Daardoor lijkt het dat een krentenbol heel lang houdbaar is.’
Heersen zwermen killerdrones straks over het slagveld?
Een luchtruim gevuld door kunstmatig intelligente killerdrones, die autonoom bepalen wie blijft leven en wie zal sterven. Hoe waarschijnlijk is dat?
De schimmelwerende stoffen werken volgens Velzeboer op twee manieren. ‘De krenten of rozijnen bevatten suikers die vocht uit de bol aantrekken. Ze bevatten ook anthocyanen, een natuurlijk conserveermiddel met een rode kleur dat ook in de blauwe druif aanwezig is. Rode wijn, met veel anthocyanen, hoeft daardoor ook minder geconserveerd te worden met sulfiet dan witte wijn.’