Waarom blijven krentenbollen zolang goed? Een gewoon kadetje beschimmelt snel, maar een krentenbol kan je wel weken bewaren.
Harry Bruijs

Dit blijkt geen moeilijke vraag voor onze vaste vragenbeantwoorder en voedseltechnoloog IJsbrand Velzeboer. ‘In een krentenbol zitten ingrediënten die enigszins schimmelwerend zijn’, aldus Velzeboer. ‘Daardoor lijkt het dat een krentenbol heel lang houdbaar is.’

Webcamseks? Veel modellen doen dat met plezier, zag deze socioloog: ‘Alleen is er nog steeds dat stigma’
Socioloog Hanne Stegeman deed vier jaar lang onderzoek naar de arbeidsomstandigheden in de webcamseksindustrie, waar miljarden in omgaan. Ze voerde la ...
De schimmelwerende stoffen werken volgens Velzeboer op twee manieren. ‘De krenten of rozijnen bevatten suikers die vocht uit de bol aantrekken. Ze bevatten ook anthocyanen, een natuurlijk conserveermiddel met een rode kleur dat ook in de blauwe druif aanwezig is. Rode wijn, met veel anthocyanen, hoeft daardoor ook minder geconserveerd te worden met sulfiet dan witte wijn.’