Op 25 november 1915, vandaag precies honderd jaar geleden, presenteerde Einstein de definitieve versie van zijn veldvergelijking, die de basis vormt voor de algemene relativiteitstheorie. Ter ere van deze gelegenheid maakte New Scientist een tijdlijn van het leven van Einstein.

Albert_Einstein_as_a_child
Einstein op veertienjarige leeftijd.

1879

Albert Einstein wordt geboren op pi-dag (3/14) in de Zuid-Duitse stad Ulm. Zijn vader is beddenverkoper. Albert heeft één jongere zus, Maja.

Waarom dwangmatige positiviteit slecht is voor je mentale gezondheid
LEES OOK

Waarom dwangmatige positiviteit slecht is voor je mentale gezondheid

Een positieve mindset heeft voordelen, maar je kunt ook te ver gaan. Onderzoek naar ‘toxische positiviteit’ kan de balans herstellen.

1895

Twee jaar jonger dan officieel toegestaan, doet Einstein toelatingsexamen voor de technische universiteit van Zürich. Hij zakt op Frans en geschiedenis. Een jaar later haalt hij het examen wel.

Einstein_patentoffice_2
Einstein bij het Zwitserse Patentbureau.

1901

Einstein solliciteert bij het Zwitserse Patentbureau in Bern, waar hij tot 1909 zal werken. Hij beoordeelt patentaanvragen en heeft daarnaast de gelegenheid zelf onderzoek te verrichten.

 

Albert_Einstein_and_his_wife_Mileva_Maric
Einstein en Mileva Marić.

1902

Met zijn Servische oud-studiegenoot Mileva Marić krijgt Einstein een dochter, Lieserl. Haar lot is onbekend gebleven. Later krijgt Einstein nog twee zoons: Hans Albert (1904) en Eduard (1910).

1903

Einstein trouwt met Mileva. In 1919 scheidt het paar en trouwt Einstein met zijn nicht Elsa Löwenthal.

Beeld: Peat Bakke
De eerste versie van Einsteins massa-energierelatie. Beeld: Peat Bakke.

1905

Einsteins ‘wonderjaar’. Zijn vier baanbrekende artikelen vormen het begin van de moderne natuurkunde. Een van de artikelen beschrijft de speciale relativiteitstheorie. Een ander artikel introduceert de massa-energierelatie, die later zal worden aangeduid met de beroemde formule E = mc2.

Einstein2
Einstein op bezoek bij Paul Ehrenfest in Leiden.

1908

Einsteins eerste universitaire aanstelling in Bern. Later verbindt Einstein zich onder andere aan de universiteiten van Zürich, Praag, Berlijn en – als gastdocent – Leiden.

1915

Op 25 november presenteert Einstein de algemene relativiteitstheorie, die hij publiceert in maart 1916.

Niels_Bohr_Albert_Einstein_by_Ehrenfest
Einstein en Niels Bohr.

1921

Einstein krijgt de Nobelprijs voor de beschrijving van het foto-elektrisch effect. Ook wordt in dit jaar de Einsteintoren voltooid. Met deze toren willen astronomen Einsteins theorieën testen.

1927

Op de Solvay-conferentie heeft Einstein een verhit debat met Niels Bohr, grondlegger van de quantummechanica. ‘God dobbelt niet’, zegt Einstein, waarop Bohr antwoordt: ‘Je moet niet tegen God zeggen wat hij moet doen.’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Einstein in New York.

1933

Einstein emigreert naar de Verenigde Staten, waar hij grote status geniet. Bij een eerder bezoek aan New York werd hij al als een held onthaald.

1939

In een brief aan president F.D. Roosevelt waarschuwt Einstein dat de Duitsers de middelen hebben om een atoombom te maken. Hoewel zelf een uitgesproken pacifist, raadt hij de Amerikanen aan als eersten een dergelijke bom te laten ontwikkelen.

Meer lezen over Einstein en de relativiteitstheorie? Bestel New Scientist 26 in de webshop
Meer lezen over Einstein en de relativiteitstheorie? Bestel New Scientist 26 in de webshop.

1952

Na de dood van Chaim Weizmann, Israëls eerste president, biedt premier Ben Gurion het presidentschap van Israël aan Einstein aan. Einstein acht zichzelf ongeschikt voor deze taak en weigert.

1955

Op 18 april sterft Einstein in zijn slaap in een ziekenhuis in Princeton, na een operatie te hebben geweigerd. Dezelfde dag wordt hij gecremeerd. De as wordt op een geheime plek uitgestrooid.

2015

Honderd jaar na de presentatie van de algemene relativiteitstheorie is Einstein wereldwijd een icoon van intelligentie.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees ook: