Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Niels Stens, biomedisch wetenschapper bij het Radboudumc in Nijmegen.

‘In 1964 werden de Olympische Spelen in Tokyo georganiseerd. In dat jaar werd daar ook de eerste stappenteller op de markt gebracht. Het apparaat luisterde naar de naam manpo-kei wat letterlijk ’10.000 stappenmeter’ betekent.

Als je nu aan een willekeurig persoon vraagt hoeveel stappen het ideale aantal per dag is, zal hij bijna zeker tienduizend zeggen. Het is echter nooit wetenschappelijk bewezen dat die 10.000 stappen per dag ook daadwerkelijk het meest geschikte aantal is.

Softies? Sneeuwvlokjes? Niks daarvan – Gen Z is superkrachtig, zegt deze neurowetenschapper
LEES OOK

Softies? Sneeuwvlokjes? Niks daarvan – Gen Z is superkrachtig, zegt deze neurowetenschapper

Niks sneeuwvlokjes. Volgens neurowetenschapper Eveline Crone zijn hedendaagse jongeren juist sterk in een extreem ingewikkelde tijd.

Om dit te toetsen heb ik twaalf internationale studies met elkaar vergeleken. We hebben de data uit de inmiddels gepubliceerde artikelen gehaald en zijn die gaan her-analyseren.

Niels stens

Op deze manier kon ik de gegevens van 110 duizend respondenten met elkaar vergelijken. We keken naar twee specifieke zaken: verminderde kans op hart- en vaatziekte of vroegtijdig overlijden. We waren benieuwd naar het aantal stappen per dag dat je minimaal nodig hebt om een meetbaar lager risico te hebben op deze twee zaken.

Het was het najaar van 2022, ik had alle gegevens ingevoerd en drukte hier, zittend aan de keukentafel in Nijmegen, op de knop. De gegevens rolden uit de computer en wat bleek? Bij hart- en vaatziekten lag het optimum op 7126 stappen en bij vroegtijdig overlijden op 8763 stappen.

Natuurlijk was ik blij met dit resultaat, maar ik vond het ook een beetje lastig. We zeggen namelijk niet dat 10.000 stappen slecht is, maar ietsje minder is dus ook goed.

Een mooie bijvangst uit dit onderzoek is dat we er ook achter zijn gekomen dat als je 500 stappen extra zet -dat is ongeveer vijf minuten wandelen- je aantoonbare gezondheidswinst krijgt.

En ja, ik kijk ook dagelijks even op mijn telefoon, en als ik te veel achter mijn bureau heb gezeten, loop ik nog een blokje om, om in ieder geval 8700 stappen te maken. Dat lukt vrij goed.’