Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Esmée Bakker, epidemioloog bij het Radboudumc in Nijmegen. 

‘Op de middelbare school vond ik biologie het interessantste vak. Ook heb ik het altijd leuk gevonden om buiten actief te zijn: wandelen, wielrennen of hardlopen. En nu doe ik dus onderzoek naar beweeggedrag van mensen als onderdeel van een gezonde leefstijl.In Nederland zitten we echt te veel, soms wel meer dan tien uur per dag. Daar staat tegenover dat elke vorm van bewegen goed is, en dat je van hoger intensief bewegen meer profijt hebt. 

In het najaar van 2022 kreeg ik een groot moment van inzicht toen ik met verschillende onderzoekers uit de hele wereld de mogelijkheid kreeg om de beweegpatronen van 15 duizend mensen uit vijf verschillende landen met elkaar te vergelijken.

Kunnen fagen helpen in de strijd tegen antibioticaresistentie?
LEES OOK

Kunnen fagen helpen in de strijd tegen antibioticaresistentie?

Faagtherapie kan de toegenomen antibioticaresistentie het hoofd bieden. Deze kleine virussen kunnen specifieke bacteriën doden.

Esmée Bakker

Een week lang droeg deze groep mensen op hun bovenbeen een bewegingsmeter, die bijhield of ze sliepen, zaten, stonden, licht-intensief bewogen of matig- tot zwaar-intensief bewogen.

We zijn vervolgens de data gaan analyseren, en zagen dat matig- tot zwaar intensief bewegen een positieve invloed heeft op onder andere het hart, de BMI, buikomvang, cholesterol en de bloedsuikerspiegel. Als je tussen de vier en twaalf minuten per dag beweegt, met een matige tot zware intensiteit, zie je op al deze risicofactoren een verbetering. 

Behalve dat ik heel blij was met dit resultaat, hadden we een mooie publicatie in the European Heart Journal, en draagt deze ontdekking bij aan het verbeteren van de huidige beweegrichtlijnen.

Soms krijg ik wel eens de vraag van mensen hoe ze hun gedrag kunnen veranderen, en dat zit echt in kleine dingen. Neem een keer de trap, als je uren gezeten hebt achter je laptop, loop even naar het koffiezetapparaat en eet je lunch op tijdens een wandeling. Kleine aanpassingen met grote effecten.’