Drie, twee, één… Alsof het de lancering van een raket betrof, onthulde gasthoofdredacteur André Kuipers dinsdagmiddag in wetenschapsmuseum Nemo het januarinummer van New Scientist. Voorafgaand daaraan besprak Nederlands enige nog levende astronaut het nummer met hoofdredacteur Jim Jansen en nam hij uitgebreid de tijd om alle aanwezigen van een foto en handtekening te voorzien.

Amsterdam, 15 augustus 2015 - Onthulling van het New Scientist André Kuipers-nummer in NEMO, met Jim Jansen en André Kuipers. Foto: Mats van Soolingen
Amsterdam, 15 december 2015 – Onthulling van het New Scientist André Kuipers-nummer in NEMO, met Jim Jansen en André Kuipers. Foto: Mats van Soolingen

Bij het gesprek uitte Kuipers onder andere zijn zorgen over de toenemende ontbossing, die vanuit de ruimte pijnlijk goed waarneembaar is. Ook had de astronaut een positieve boodschap voor alle ruimtevaartliefhebbers: ‘Ik verwacht dat we over ongeveer tien jaar weer voet op de maan zullen zetten’, aldus Kuipers.

Sciencefiction en cabaret

De presentatie van de bijzondere editie van New Scientist bevatte verder een inkijkje in de wetenschap achter sciencefictionfilms door redacteur George van Hal, net als Kuipers een groot sciencefictionliefhebber. Daarnaast sprak columnist en cabaretier Lebbis, al decennialang bevriend met Kuipers, over hoe ook hij zijn grote droom heeft waargemaakt: het vangen van een twee meter lange vis. Tenslotte zorgde het saxofonistenkwartet The Art Beat Saxophone Quartet voor muzikale omlijsting van het geheel.

Zullen wij ooit een supernova zien aan de nachthemel?
LEES OOK

Zullen wij ooit een supernova zien aan de nachthemel?

Sterrenkundejournalist Govert Schilling maakt je wegwijs aan het firmament. Wat valt er te zien in november 2024?

De januari-editie van New Scientist is vanaf nu verkrijgbaar en bevat onder andere een uitgebreid interview met Kuipers en enkele artikelen over ruimtevaart. Daarnaast zijn er artikelen over onderwerpen waar Kuipers zelf veel affiniteit mee heeft, zoals milieuproblematiek, geneeskunde en geschiedenis van de sterrenkunde.

Nog meer foto’s zien van de onthulling? Bekijk dan ons album op Facebook. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Meer lezen: