Willen je kinderen hun spruitjes niet opeten? Met het nieuwe spel Food Practice Shooter kun je ze leren van groenten te houden. Althans, dat denkt de maker Takayuki Kosaka. Hij presenteerde zijn spel afgelopen maand tijdens de Tokyo Game Show. Hierboven zie je een gebruiker kennis maken met het ietwat aparte spel.

Tijdens een potje Food Practice Shooter ben je gewapend met een grote gun. Je ziet op een scherm dat gigantische zombiegroenten een stad aanvallen. Met je wapen kun je de groenten aan stukken schieten. Een camera en een set sensoren kijken of je raak schiet.

'Stel een leeftijdsgrens in voor euthanasie bij psychisch lijden'
LEES OOK

'Stel een leeftijdsgrens in voor euthanasie bij psychisch lijden'

We moeten terughoudender zijn met het aanbieden van euthanasie bij psychisch lijden, stelt psychiater Jim van Os. Vooral bij jonge mensen.

Tot dus ver lijkt het spel een beetje op Fruit Ninja. Maar Kosaka’s spel heeft een doel. Je moet van groenten leren houden, in plaats van ze alleen kapot te schieten. Daarom bestaat je ammunitie uit worteltjes, paprika en tomaten. Wanneer je ammunitie opraakt, moet je herladen. Dat doe je door biscuitjes met de juiste groentensmaak te eten. De biscuitjes liggen op een weegschaal, dus het spel weet wanneer je er eentje pakt. En sensoren op de koptelefoon houden in de gaten of je ook daadwerkelijk kauwt.

Ik moet bekennen dat ik hier mijn eerste vraagtekens zet. Zou je liefde voor groeten echt toenemen wanneer je wordt gedwongen vieze koekjes te eten? En sterker nog, wanneer een spel als een soort Big Brother controleert of je wel echt kauwt?

Gelukkig heeft  Kosaka de oplossing. Voordat je verder kunt spelen, moet je eerst lachen naar de camera die op je wapen zit. Op die manier associeer je de positieve gevoelens van het lachen met de groenten-koekjes, aldus de maker.

Uh, wat? Een spel dat me vieze koekjes opdringt, klaagt als ik niet goed genoeg kauw en me daarna nog dwingt te lachen ook? Ben ik de enige die in gedachten al op de off-button ramt?

Leuk bedacht, maar ik vrees dat dit stukje technologie geen impuls zal geven aan de populariteit van het groentenvak.