De ESO-sterrenwacht heeft een indrukwekkende groothoekopname gemaakt van sterrenstelsel Messier 33, ook wel bekend als het Driehoekstelsel. Het is de meest gedetailleerde foto die tot nu toe van het sterrenstelsel werd genomen.

De tot nu toe meest gedetailleerde opname van sterrenstelsel Messier 33, oftewel het Driehoekstelsel. Credit: ESO.
De tot nu toe meest gedetailleerde opname van sterrenstelsel Messier 33, oftewel het Driehoekstelsel.
Credit: ESO.

Astronomen van ESO maakte de foto van het Driehoekstelsel met de VLT Survey Telescope (VST). De foto is opgebouwd uit vele afzonderlijke opnamen van het stelsel. Sommigen daarvan maakte de astronomen met een speciaal filter dat alleen licht van gloeiend waterstofgas doorlaat. Het resultaat daarvan is dat de rode gaswolken in de spiraalarmen van het stelsel opvallend goed zichtbaar zijn.

‘Einstein liep als theoreticus vast op de nieuwe bevindingen’
LEES OOK

‘Einstein liep als theoreticus vast op de nieuwe bevindingen’

Toen de Nederlandse natuurkundige Heike Kamerlingh Onnes iets geks ontdekte over supergeleiding, was dit onder veel fysici het gesprek van de dag. Maa ...

Wanneer de hemel ’s nachts extreem helder is, kunnen we het Driehoekstelsel zelfs met het blote oog waarnemen. Waarschijnlijk zal de zichtbaarheid van het Driehoekstelsel in de toekomst alleen maar beter worden. Het beweegt namelijk met een snelheid van 100.000 kilometer per uur richting de Melkweg.

De positie van het Driehoekstelsel (M33) in het sterrenbeeld Driehoek. Credit: ESO, IAU and Sky & Telescope.
De positie van het Driehoekstelsel (M33) in het sterrenbeeld Driehoek.
Credit: ESO, IAU and Sky & Telescope.

Het Driehoekstelsel staat op een afstand van ongeveer drie miljoen lichtjaar van de aarde, in het noordelijke sterrenbeeld Driehoek. Het behoort tot de Lokale Groep van sterrenstelsels waar het, na de Melkweg en het Andromedastelsel, het grootste stelsel is. Tot de Lokale Groep behoren alle sterrenstelsels die zich binnen een diameter van tien miljoen lichtjaar rond de Melkweg bevinden.

Bekijk onderstaande videoclip en laat je in een minuut meenemen naar het drie miljoen lichtjaar verre Driehoekstelsel.

Loading player…

Credit: ESO/N. Risinger (skysurvey.org)/David Malin. Music: movetwo.

Een ander filmpje dat laat zien hoe het buurstelsel van de Melkweg wemelt van de heldere sterrenhopen en wolken van gas en stof kan je hier zien.

Lees ook: