Hoeveel vogelsoorten kun je in een jaar spotten? Bioloog en schrijver Noah Strycker ging op reis, zocht het uit en geeft nu het antwoord: je kunt in een jaar tenminste 6042 vogelsoorten spotten.
Het bewijs leverde hij zelf. Een jaar lang trok de 29 jarige vogelkenner door 42 landen over de hele wereld op zoek naar bijzondere en alledaagse vogels. Daarmee zette hij een nieuw wereldrecord neer.
Hommelkolibrie
Op zijn lijst staan vogels als de in Nederland welbekende huismus, roodborst en pimpelmees. Maar ook zag hij de violette toerako in Ghana die zo glanzend blauw is dat het bijna pijn doet aan je ogen, de hommelkolibrie in Mexico die niet groter wordt dan 6 centimeter, en de zuidelijke rotspinguïn met indrukwekkende wenkbrauwen op de Falklandeilanden.
Dit is de oplossing voor onze zoutverslaving
Te veel zout leidt tot hart- en vaatziekten. Kan het onschuldigere broertje van natriumchloride, kaliumchloride, dit probleem oplossen?
Aziatische vogels
Hij noemde zijn project The Big Year, naar het verhaal van drie vogelaars die in 1998 probeerden zo veel mogelijk vogelsoorten in Noord-Amerika te spotten. Daarbij bleven ze een week op het eiland Attu, het meest westelijke punt van Alaska, in de hoop een glimp op te vangen van een paar Aziatische vogels. Het was veel gemakkelijker geweest wanneer ze gewoon naar Azië waren gegaan. De vogels die ze zochten kwamen daar voor in de meeste achtertuinen.
Grenzenloos
Vogels kennen geen landsgrenzen, zegt Strycker, en als vogelliefhebber zou je je dus ook van die afgesproken grenzen niet te veel moeten aantrekken. Daarom gunde hij zichzelf de ruimte van de hele wereld. Bij zijn zoektocht schakelde niet de hulp in van vogeltourgidsen, maar van lokale bevolking met een passie voor de vogels in hun omgeving.
Blog
De lijst van vogelsoorten die hij tegenkwam hield hij bij op zijn blog Birding Without Borders. Hierop deed hij ook elke dag verslag van zijn avonturen en plaatste foto’s van de vogels die hij tegenkwam.
Vorig jaar kwam van hem het boek Dat gevederde ding uit, waarin hij beschrijft hoe slim vogels kunnen zijn, en welke bijzondere eigenschappen ze hebben.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees verder: